Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. május 21. hétfő - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
Őrizzük – kívül-belül
Ózdi Magazin | 2017.02.10. | Nagy Melinda

Bár épp nem a magamutogató nyár időszaka van, mi nők olykor mégis erőnkön felül igyekszünk vigyázni formánkra. Azt hirdetjük, ezzel együtt védjük egészségünk is. Hisz’ a zsír, a cukor lerakódása ártalmas: visszafordíthatatlan problémákat okozhat ereinkben, szívünkben, vérnyomásunkra és vércukor szintünkre is hatással van – utóbbi hangulatingadozásokkal is járhat…


De milyen módszert válasszunk az egészség megőrzésére?

A testmozgás és a helyes táplálkozás rendszerint meghozza a várt eredményt.

Előbbi mintegy mellékhatásként átmenetileg feledteti gondjainkat, és boldogsághormonokat szabadít fel. Megtérül, ha olykor a kellemes, kényelmes ülőalkalmatosságunkból felállunk, és sétára indulunk – akár csak egy, a munkahelyre vezető új utcácskát fedezünk fel, akár erdei sétára, túrára megyünk. A levegőn máris friss oxigénnel dúsul vérünk, izmaink kellemesen elfáradnak.

A monotónia megtörésére és testi-lelki egyensúlyunk helyrebillentésére számos mozgásforma – tornák, táncórák sokasága, jóga, súlyzós edzések, passzívan átmozgató gépek - is lehetséges alternatívaként szolgálnak, amelyek gyakorlásához vagy használatához nem szükséges előzetes tudás, csak egy kis lelkesedés. Nem kell tablettákat szednünk és fehérje turmixokat innunk, csupán harmóniában lenni önmagunkkal, felfedezni a mozgás örömét, és vele a pozitív változást.

Az étkezési szokások változtatásánál nem mindegy, hogy diétánk csak alkalmi, vagy hosszú távon kívánunk változtatni; ezzel együtt az sem, hogy mi fér bele. Mert a boldogság érzetének keltésére kiválóan alkalmas a jó minőségű étcsokoládé is - amelyet időnként megkívánunk, és a szakemberek sem tiltják. Valamint jó hír, hogy vannak már olyan diétás alapanyagok, amelyek használatával nem kell lemondani a sütizésről sem.

És lássuk be, az édes ízek fontos szerepet töltenek be életünkben.
Ha pedig mi, nők valamire vágyunk, azt többnyire megadjuk magunknak. Miért is ne tennénk? Mire jó, ha sóvárgunk, de akarattal lemondunk, sanyargatjuk önmagunk.
Ez kihatással van lelkiállapotunkra. Lelkünk egészsége pedig legalább annyira fontos, mint testünké, ha nem jobban… Ma már bizonyított, hogy a testi megbetegedések nagy részének hátterében lelki okok találhatók. Igaz tehát a régi mondás, amelyet közhelynek vélhetnénk, mi szerint ép testben ép lélek.

A mostani szürke, egyhangú időben rossz kedvünk okozója többek között vitaminhiány is lehet – akár a napfény hatására keletkező D vitamin nélkülözése, esetleg egyoldalú táplálkozás miatt, mely utóbbi szintén szülhet túlsúlyt, tovább erősítve a depresszióra való hajlamot. Érdemes hát felvidítani magunkat színes és vitamindús gyümölcsökkel, zöldségekkel, ezek jótékony hatásuk mellett alakunkra is vigyáznak majd.

Én sem vagyok időmilliomos, de ha belegondolok, hogy egy órát ülhetek és ehetek a Mc’Donaldsban pihenésképp vagy ezt az időt eltölthetem egy jógi óráján, esetenként a parkban, nem kérdés melyiket választom. Már csak be kell gyűjtenem a bókokat, amelyeket a fentiek szülte pozitív kisugárzásommal váltok ki az emberekből – ez újabb jókedvre ad okot. És ha valaki azt mondja, a boldogság is hizlal, nos, talán igaza van.

De ha boldog vagyok, elégedett vagyok (önmagammal is), és mint már tudjuk, a lelki egyensúly egyben testit szül – akár ragyogó arckifejezés, könnyed mozdulatok, finom nőiesség formájában.

Nagy MelindaKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...

- Ez a legegészségtelenebb zöldség...

- Kullancsszövetség: a kullancsok fele fertőz...

- Mesterséges anyajegy segíthet a rák felismerésében...


Címlapon:

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.
Ózd De mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
Ózd A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Sziréna
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMájus elseje a munka ünnepe. Vajon mit is jelent számunkra a munka? Milyen érzéssel gondolunk erre a szóra?
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
PutnokA rendőrök Putnokon fogták el azt a két férfit, akik a megalapozott gyanú szerint új pszichoaktív anyagot szereztek meg és adtak tovább helyi lakosoknak.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben