Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
A tobozmirigy jelentősége az általános jólét és egészség tekintetében
Ózdi Magazin | 2017.02.18. |

Az ősi kultúráknak valami módon volt tudomásuk a tobozmirigy fontosságáról és értékességéről. Minden ember agyának középpontjában található egy kis toboz alakú belső elválasztású mirigy, amit tobozmirigyként tartunk számon. A tobozmirigy az agyalapi mirigy közvetlen közelében helyezkedik el. Ez a parányi, ugyanakkor roppant értékes mirigy több lényeges funkcióiért is felelős a szervezetünkben.
A TOBOZMIRIGY FELADATAI

A tobozmirigy többféle hormont és kémiai vegyületet termel, melyek fenntartják egészségünket és helyes működésünket. A tobozmirigy által előállított egyik ilyen hormon a melatonin, ami a test alvó és ébrenléti rendszerét szabályozza. Amennyiben szervezetünkben nincs megfelelő mennyiségű melatonin, akkor alvászavarok léphetnek fel, s akár még az öregedésünk is felgyorsulhat. A tobozmirigy által termelt egyéb hormonok és vegyületek helyes működése boldogságot, eufóriát, belső békét, egészséges gondolkodást, kiegyensúlyozott érzelmi állapotokat, hangulatokat és idegrendszeri működést idéz elő. De ez még korántsem minden abból, amire ez a kicsi tobozra emlékeztető emberi szervecske képes.


Erre a parányi, mégis fontos mirigyre gyakorta hivatkoznak „harmadik szemként”. Emellett illetik még az „isteni szerv”, a „lélek székhelye” elnevezéssel is. Ez a kis tobozmirigy ad otthont a „szemöldök csakrának”, vagy szanszkrit nyelven „ajna” csakrának, mely a látnoki, pszichikai, valamint a spirituális jelenségekkel és megtapasztalásokkal áll kapcsolatban.

A DMT, ami a „lélek molekulájaként” ismeretes, egy természetes triptamin (ez egy növényi alkaloid), ami pszichoaktív és spirituális látnoki élményeket idéz elő. Ezt is a tobozmirigy állítja elő. Sok ember sohasem volt tudatában annak, hogy képes efféle megtapasztalásokra. Talán annyit tudtak, hogy nagyon kevés ember rendelkezett „pszichikai” képességekkel, kapott látomásokat vagy volt bensőséges spirituális megtapasztalása. Igazság szerint mindnyájan képesek vagyunk egy sokkalta éberebb és spirituálisabb életvitel folytatására. Mindnyájunkat úgy alkottak meg, hogy képesek legyünk ilyen élményekre.

A TOBOZMIRIGY KULTURÁLIS JELENTŐSÉGE

Az ősi műveltségek világszerte valamiféleképpen tisztában voltak a tobozmirigy rendkívüli értékével és jelentőségével. A fenyőtobozról készült vésetek, illusztrációk és jelképek világszerte megtalálhatók a kultúrákban. Ez látható az egyiptomi istenségnek, Ozirisznek, valamint a görög Dionüszosznak a botján. Shiva, a hindu istenség megannyi ábrázolásán fenyőtoboz jellegű frizurával tűnik fel, akárcsak Buddha. A római katolikus pápa botja fenyőtoboz faragásban végződik. Találunk bibliai utalásokat is a tobozra és a tobozmirigyre, s a tobozt gyakran látjuk viszont a keresztény templomok gyertyatartóin. Mindezek azt bizonyítják, hogy a történelem során a spirituális alapokra épülő kultúrák, valamint számos vallásnak volt róla tudomása, mély tisztelettel adózott e kis mirigy iránt, továbbá tisztelték mindazt, amiért ez felelt, s amivel kapcsolatban állt.

Az egyik olyan tényező, ami megakadályozza az embereket abban, hogy ilyen éber tudatállapotban és megfelelő agyműködéssel éljék az életüket, nem más, mint a tobozmirigy elmeszesedése. Amikor ez végbemegy, akkor a tobozmirigy kalcium kristályokat halmoz fel, elmeszesedik és elveszíti a helyes működéséhez szükséges képességét. Ez olyan, mintha valami lepecsételné a harmadik szemet, ami többé már nem ”látna”.
A kémiai anyagoknak való kitettségünk, a fluorid bevitel, a sugárzások, a rovarirtók, a mesterséges édesítők, a helyes táplálkozás hiánya, a test elsavasodása, s más egészségtelen faktorok miatt az emberiség többsége tobozmirigy-elmeszesedésben szenved.

Képes megfiatalodni, ugyanakkor ha nem szentelünk neki figyelmet, akkor tovább fog meszesedni és akadályozottá válik a tobozmirigy megfelelő működése. Néhány szakértő úgy véli, hogy a tobozmirigy elmeszesedése az Alzheimer-kór , a Parkinson-kór, a skizofrénia, a tremor, a szorongás, a depresszió, az evészavarok és más mentális és idegrendszeri rendellenesség egyik kiváltó oka.

Jó hír, hogy megvannak a módjai a tobozmirigy mésztelenítésének és élénkítésének
Elsőként arra figyeljünk oda, hogy mi mindent viszünk be a testünkbe: mit eszünk és mit iszunk. A tobozmirigy elmeszesedésének az egyik legfőbb tettese a fluorid. A fluorid egy neurotoxin, ami gyengíti az egészséges agyműködést. Az egyik harvardi tanulmány kimutatta, hogy a fluorid összefügg az IQ-nak és a gyermekek idegi funkcióinak csökkenésével. Ezt a tanulmányt online publikálták 2012.07.20-án a „Környezettel kapcsolatos Egészségügyi Kilátások”-ban.

Fluoridot adnak az Egyesült Államok ivóvizének nagy részéhez, miként számos sorozatgyártott fogkrémtípus is tartalmaz fluoridot. Más országokban gyakran sóhoz adják. Ha lehet, akkor válasszuk inkább a tiszta forrásvizet, a fordított ozmózisos vagy lúgos vizet ivóvíz gyanánt. Sok fluoridmentes fogkrémet kínálnak azok az áruházak, amelyek teljesen természetes és organikus termékeket árulnak. A legjobb só a himalájai só, vagy a tiszta, finomítatlan (nem fluoridos) tengeri só. A fluoridot elkerülendő fontos kiiktatni a genetikailag módosított élelmiszereket, a rovarirtókkal kezelt növényeket, a nátrium-glutamátot, a mesterséges összetevőket és bizonyos kémiai tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket. Egészséges alternatíva lehet a biohús és a teljes értékű élelmiszerek. A húsfogyasztás és más savasító élelmiszerek csökkentése szintén lényeges. A leginkább savasító élelmiszerek: a húsok, az alkohol, a finomított liszt, a finomított cukor, a finomított olajok, továbbá minden feldolgozott és kémiai vegyületekkel telezsúfolt élelmiszer.

A természet csodálatos gondoskodásának köszönhetően számos gyógynövény és étrend-kiegészítő képes bekapcsolódni a tobozmirigy mésztelenítésébe. Így többek között a következőkről állítják ezt: a rapé (szent „tubák” Dél-Amerikából), az ayahuasca, az oregánó olaj, neem levél, a „tulsi” (szent bazsalikom, a Reishi gomba, a chaga gomba, az almaecet, az étkezésre alkalmas jód, az MSM, a bór, a zeolit, a melatonin és az egész kakaóbab.

Van néhány illóolaj, amelyről úgy vélik, hogy hozzájárulhat a tobozmirigy aktiválásához és akár még a mésztelenítésében is segíthet. Ezek közé az illóolajok közé tartozik a fenyő, a szantálfa, a levendula és a tömjén illóolaja. Ezeket használhatjuk diffúzőrként, fürdővízhez, hordozó olajhoz vagy alkalmazhatjuk a testen is.

A rendszeresen végzett meditációról szintén úgy tartják, hogy hozzájárulhat a tobozmirigy élénkítéséhez. A sötétben történő alvás – világítás nélküli szobában – fontos a helyes tobozmirigy működéshez és a melatotnin termeléshez. Amennyiben a melatonin termelés-alacsony és alvásmintáink egyenetlenek és szakadozottak, akkor használhatunk melatonin-pótlókat ennek az értékes hormonnak az utántöltésére és az alvás-ciklusaink kiegyensúlyozására.

Miközben saját testünket gyógyítjuk és olyan üdvös döntéseket hozunk, amelyek elősegítik a tobozmirigyünk aktiválódását és mésztelenítését, megadjunk magunknak az esélyt egy sokkal gazdagabb és élénkebb életre, közelebb kerülvén a teljes lehetőségtárunkhoz. A test és az elme egészségén túlmenően egy aktív tobozmirigy támogathat bennünket a spirituális előmenetelünkben és gyakorlataink során. Kiterjedtebb és megújult látással rendelkező emberekké válhatunk, akik spirituális tapasztalatokra tesznek szert.

Forrás: http://www.riseearth.com/2016/12/the-importance-of-your-pineal-gland-for.html Fordító: Száraz GyörgyKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben...

- A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát...

- Három immunerősítő turmix a téli időszakra...

- A leg­jobb házi cso­da­szer meg­fá­zás, kö­hö­gés ellen! Ké­szítsd el még ma!


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben