Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
A víz és más szomjoltók
Ózdi Magazin | 2017.07.23. |

Nyár van. Élelem nélkül 3 hétig, de víz nélkül csak 3 napig bírja ki a szervezetünk. A víz tehát nélkülözhetetlen az élethez. A felnőtt ember testének 60-70%-át, a gyermekek szervezetének 80%-át alkotja víz. Funkciója sokrétű, hiszen oldószer, vivőanyag, hőtároló, hűtőfolyadék, számtalan biokémiai reakció kiindulási és végterméke. A víz szállítja sejtjeink számára a különböző tápanyagokat (vitaminokat, ásványi sókat), majd az életműködés során keletkező salak anyagokat elszállítja.
Normál esetben a szervezet szomjúságérzettel jelzi a folyadékigényt, de erre nem mindig szabad hagyatkozni, hiszen példul idősebb korban jelentősen csökken a szomjúságérzet.

Vigyáznunk kell arra, hogy nagy hőségben az erős verejtékezés miatt rendkívül nagy - óránként akár több liternyi(!) – víz és sóvesztés következhet be, amit ugyanolyan mennyiségű víz (és só) bevitellel kell kiegyenlíteni. A nagy melegben a leghatékonyabb hűtő rendszerünk a verejtékezés. A párolgás hőelvonással jár. Ha elégtelen a folyadékbevitel, a verejtékezés megszűnhet és életveszélyes állapot, a hőguta alakulhat ki. Ilyenkor a testhőmérséklet akár 42 C fokra is felmelegedhet, ami az ember halálát okozza.

Ha a szervezetbe nem jut elég folyadék, az rövid idő alatt súlyos állapothoz, kiszáradáshoz vezet. Ennek következtében a vér besűrűsödik, a keringés összeomlik. Ez különösen a gyerekeknél és idős korban hamar kialakulhat.

Évszaktól függetlenül napi folyadékszükségletünk 1,5-2 liter. Ez a mennyiség fizikai terhelés, sportolás, kánikula, lázas állapot stb. hatására elérheti a napi 2,5-3,0 litert is.

Mikor igyunk?

A legjobb idő folyadékfogyasztásra az étkezések közötti idő, az étkezés előtt negyed - félórával és evés után két órával. Az étkezéshez csak keveset igyunk, mert a víz felhígítja az emésztőnedveket, ezáltal pedig lelassítja az emésztési folyamatokat.

Mit igyunk?

Erre legalkalmasabb a jó minőségű ivóvíz, a szénsavmentes ásványvizek, de ihatunk zöld és fekete teát, a gyümölcsteákat, a házilag frissen préselt gyümölcsök levét, továbbá a kereskedelmi forgalomban kapható szűrt vagy rostos, 100 százalékos gyümölcsleveket is.

A természetes ásványvizek közül a mindennapi fogyasztásra válasszuk az alacsony nátrium tartalmú és magasa magnézium tartalmú, hidrogén-karbonátos, enyhén lúgos pH-jú vizeket (Jana, Ave, Kékkúti, Kereki, Lillafüredi, Óbudai gyémánt, Szentkirályi, Visegrádi, Vivien). Ezek a vizek a szív és érbetegeknek, a vesebetegeknek, a magas-vérnyomásban szenvedőknek különösen ajánlott.

Folyadékháztartásunk egyensúlyban tartására a gyümölcsből készült levek közül a legegészségesebb az érett, friss gyümölcsből házilag préselt lé fogyasztása

Amennyiben készterméket akarunk vásárolni, az üzletek polcain eltérő minőségű termékek közül válogathatunk.
A legértékesebb készítmények a különböző gyümölcsalapanyagokból előállított 100 százalékos gyümölcslevek, más néven juice-ok. Rostos és szűrt változatban is előállítják. Gyümölcsön, gyümölcssűrítményen kívül más hozzáadott anyagot nem tartalmazhatnak. Amennyiben kevés cukorral is ízesítik, már nem tehető rá a 100 százalékos felirat.

A cukor hozzáadása nélkül készült gyümölcsleveket tökéletes üdítőitalnak, szomjoltónak tekinthetjük. Kicsi az energia- és a nátriumtartalmuk. Fontos szerepet játszanak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában és a vitaminok, ásványi anyagok napi szükségletének fedezésében.

A szűrt gyümölcslevek nem, a rostos gyümölcslevek azonban élelmi rostokat is tartalmaznak. A bennük lévő cellulóz, hemicellulóz, pektin és az úgynevezett antioxidáns hatású vitaminok (A-, C-vitamin stb.) számos betegség - például elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás - megelőzésében játszhatnak szerepet.

A felhasznált gyümölcstől függően a vitaminok közül legfőképpen C-, A-, B-vitaminokat és karotint tartalmaznak.

A 100 százalékos gyümölcsleveket minden korosztály fogyaszthatja, nyugodtan ihatják a fogyókúrázók is. Cukorbetegeknek azonban figyelembe kell venniük a készítmények szénhidráttartalmát. Feltétlenül egészségesebbek, mint a mesterséges aromákat és adalékanyagokat tartalmazó üdítőitalok.

Folyadékpótlásra ne fogyasszunk cukrozott üdítőket, kólaféléket. Tápanyagtartalmuk csekély, cukortartalmuk miatt energiatartamuk nagy. Az édes italok csak rövid ideig keltik a szomjúság csökkenésének érzését, hosszabb távon, nagyobb mennyiséget fogyasztva inkább növelik azt. A cukrozott üdítők és kólafélék napi 1-2 liternyi fogyasztása elhízást, csontritkulást és bélműködési zavarokat okozhat.

Tartózkodjunk az energiaitalok fogyasztásától is, mert koffeintartalmuk emeli a vérnyomást!

Forrás: gyulaihirlap.hu

Egészségükre!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben...

- A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát...

- Három immunerősítő turmix a téli időszakra...

- A leg­jobb házi cso­da­szer meg­fá­zás, kö­hö­gés ellen! Ké­szítsd el még ma!


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben