Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 22. péntek - Gerzson napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
A víz és más szomjoltók
Ózdi Magazin | 2017.07.23. |

Nyár van. Élelem nélkül 3 hétig, de víz nélkül csak 3 napig bírja ki a szervezetünk. A víz tehát nélkülözhetetlen az élethez. A felnőtt ember testének 60-70%-át, a gyermekek szervezetének 80%-át alkotja víz. Funkciója sokrétű, hiszen oldószer, vivőanyag, hőtároló, hűtőfolyadék, számtalan biokémiai reakció kiindulási és végterméke. A víz szállítja sejtjeink számára a különböző tápanyagokat (vitaminokat, ásványi sókat), majd az életműködés során keletkező salak anyagokat elszállítja.
Normál esetben a szervezet szomjúságérzettel jelzi a folyadékigényt, de erre nem mindig szabad hagyatkozni, hiszen példul idősebb korban jelentősen csökken a szomjúságérzet.

Vigyáznunk kell arra, hogy nagy hőségben az erős verejtékezés miatt rendkívül nagy - óránként akár több liternyi(!) – víz és sóvesztés következhet be, amit ugyanolyan mennyiségű víz (és só) bevitellel kell kiegyenlíteni. A nagy melegben a leghatékonyabb hűtő rendszerünk a verejtékezés. A párolgás hőelvonással jár. Ha elégtelen a folyadékbevitel, a verejtékezés megszűnhet és életveszélyes állapot, a hőguta alakulhat ki. Ilyenkor a testhőmérséklet akár 42 C fokra is felmelegedhet, ami az ember halálát okozza.

Ha a szervezetbe nem jut elég folyadék, az rövid idő alatt súlyos állapothoz, kiszáradáshoz vezet. Ennek következtében a vér besűrűsödik, a keringés összeomlik. Ez különösen a gyerekeknél és idős korban hamar kialakulhat.

Évszaktól függetlenül napi folyadékszükségletünk 1,5-2 liter. Ez a mennyiség fizikai terhelés, sportolás, kánikula, lázas állapot stb. hatására elérheti a napi 2,5-3,0 litert is.

Mikor igyunk?

A legjobb idő folyadékfogyasztásra az étkezések közötti idő, az étkezés előtt negyed - félórával és evés után két órával. Az étkezéshez csak keveset igyunk, mert a víz felhígítja az emésztőnedveket, ezáltal pedig lelassítja az emésztési folyamatokat.

Mit igyunk?

Erre legalkalmasabb a jó minőségű ivóvíz, a szénsavmentes ásványvizek, de ihatunk zöld és fekete teát, a gyümölcsteákat, a házilag frissen préselt gyümölcsök levét, továbbá a kereskedelmi forgalomban kapható szűrt vagy rostos, 100 százalékos gyümölcsleveket is.

A természetes ásványvizek közül a mindennapi fogyasztásra válasszuk az alacsony nátrium tartalmú és magasa magnézium tartalmú, hidrogén-karbonátos, enyhén lúgos pH-jú vizeket (Jana, Ave, Kékkúti, Kereki, Lillafüredi, Óbudai gyémánt, Szentkirályi, Visegrádi, Vivien). Ezek a vizek a szív és érbetegeknek, a vesebetegeknek, a magas-vérnyomásban szenvedőknek különösen ajánlott.

Folyadékháztartásunk egyensúlyban tartására a gyümölcsből készült levek közül a legegészségesebb az érett, friss gyümölcsből házilag préselt lé fogyasztása

Amennyiben készterméket akarunk vásárolni, az üzletek polcain eltérő minőségű termékek közül válogathatunk.
A legértékesebb készítmények a különböző gyümölcsalapanyagokból előállított 100 százalékos gyümölcslevek, más néven juice-ok. Rostos és szűrt változatban is előállítják. Gyümölcsön, gyümölcssűrítményen kívül más hozzáadott anyagot nem tartalmazhatnak. Amennyiben kevés cukorral is ízesítik, már nem tehető rá a 100 százalékos felirat.

A cukor hozzáadása nélkül készült gyümölcsleveket tökéletes üdítőitalnak, szomjoltónak tekinthetjük. Kicsi az energia- és a nátriumtartalmuk. Fontos szerepet játszanak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában és a vitaminok, ásványi anyagok napi szükségletének fedezésében.

A szűrt gyümölcslevek nem, a rostos gyümölcslevek azonban élelmi rostokat is tartalmaznak. A bennük lévő cellulóz, hemicellulóz, pektin és az úgynevezett antioxidáns hatású vitaminok (A-, C-vitamin stb.) számos betegség - például elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás - megelőzésében játszhatnak szerepet.

A felhasznált gyümölcstől függően a vitaminok közül legfőképpen C-, A-, B-vitaminokat és karotint tartalmaznak.

A 100 százalékos gyümölcsleveket minden korosztály fogyaszthatja, nyugodtan ihatják a fogyókúrázók is. Cukorbetegeknek azonban figyelembe kell venniük a készítmények szénhidráttartalmát. Feltétlenül egészségesebbek, mint a mesterséges aromákat és adalékanyagokat tartalmazó üdítőitalok.

Folyadékpótlásra ne fogyasszunk cukrozott üdítőket, kólaféléket. Tápanyagtartalmuk csekély, cukortartalmuk miatt energiatartamuk nagy. Az édes italok csak rövid ideig keltik a szomjúság csökkenésének érzését, hosszabb távon, nagyobb mennyiséget fogyasztva inkább növelik azt. A cukrozott üdítők és kólafélék napi 1-2 liternyi fogyasztása elhízást, csontritkulást és bélműködési zavarokat okozhat.

Tartózkodjunk az energiaitalok fogyasztásától is, mert koffeintartalmuk emeli a vérnyomást!

Forrás: gyulaihirlap.hu

Egészségükre!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...

- Ez a legegészségtelenebb zöldség...

- Kullancsszövetség: a kullancsok fele fertőz...

- Mesterséges anyajegy segíthet a rák felismerésében...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben