Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. január 23. szerda - Rajmund,Zelma napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
A szendergés elmélete...
Ózdi Magazin | 2017.11.30. | MaNDA


Déli pihenés a lakókocsiban. Elkerülőút feltárás (1993) - Thorma János Múzeum

Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
.


Az alvás és az álmok titokzatos világa felé mindig is érdeklődéssel fordultak az emberek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idei orvosi Nobel-díjat a cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmus felfedezéséért kapta három amerikai kutató.

A cirkadián ritmus az élőlények egyfajta napi biológiai órája, amelyre a legfontosabb hatást a napfény gyakorolja. Az emlősökben a hipotalamuszban, az ún. szuprakiazmatikus mag nevű sejtcsoportban található ez a bizonyos „óra”. Fontos a folyamatban a melatonin nevű hormon, amely sötétség hatására termelődik, és segíti az elalvást. Ha megsérül az agynak ez a része, az alvás-ébrenlét ciklusa is károsodik. Talán ez történhetett Kern Pállal, akit fejlövés ért az I. világháború idején, majd ezt követően 40 évig nem volt képes aludni? Aligha tudjuk meg az igazságot, viszont a cirkadián ritmus átmeneti zavarát magunkon is tapasztalhatjuk; kelet-nyugati irányba távoli kontinensre utazásunk alkalmával meg kell küzdenünk a jetlaggel, a gyors időzóna átlépés okozta fáradtsággal.

Mindenesetre legyünk óvatosak, hiszen a megbolygatott alvás-ébrenlét ciklus agyi, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Mint például Michel Siffre geológus esetében, aki a hatvanas-hetvenes években önkéntes száműzetésben, hónapokat töltött egy barlangban, hogy többek között a cirkadián ritmust is vizsgálja. Végül a kísérlet részéről depresszióval és mentális zavarokkal zárult.

Az alvási ciklus során két fázis különíthető el: a Non-Rapid-Eye-Movement, NREM, azaz a gyors-szemmozgás-nélküli és a Rapid-Eye-Movement, REM, azaz a gyors szemmozgás fázis. Az NREM a mély alvás szakasza, lassú agyhullámok, csökkenő vérnyomás és légzésszám jellemzi; nehéz az ébredés ebből a fázisból. A REM-ben az agy aktív, a szemgolyó mozog, ekkor álmodunk, és könnyebben ébredünk. Egy alvási ciklus körülbelül másfél-két órán keresztül tart, és több NREM plusz egy REM fázisból áll. Ha állandó fáradtság gyötör minket, ébredhetünk olyan okosórára, amely a REM fázisban hajtja végre a kíméletes ébresztést.

Egy felnőtt ember napi alvásszükséglete átlagosan nyolc óra, azonban előfordulhat, hogy ennél kevesebbet sikerül pihenni. Fontos azonban, hogy az alvási ciklusokból legalább hármat, négyet, de akár ötöt is teljesítsünk. Ekkor ugyanis fokozódik a sejtosztódás, a fontos szervek pihennek, nem „használódnak” olyan ütemben, mint éber állapotban; az agyban raktározódnak az emlékek. Az alváshiány rontja a koncentrációs képességet, rontja az immunrendszer állapotát, extrém esetben halálhoz is vezethet. Az alvásmegvonást mint kínzási formát már évszázadok óta alkalmazzák, kényelmetlen, természetellenes testhelyzetben, éber állapotban tartva a kínzottat.

A kor előrehaladtával az alvásszükséglet csökken, míg egy újszülöttnek napi 16-19 órát is alszanak részletekben, addig az időseknek néha 5-6 óra éjszakai alvás is problémát okoz. Sőt, vannak olyan sikeres emberek, akik nem vesztegetik idejüket alvással, esetükben a túlhajszoltság okozhat problémát. Például Steve Jobs állítólag napi 4-5 óra pihenéssel is beérte, Nikola Tesla pedig mindössze 2 óra szundikálást engedélyezett magának. Az állatvilágban is akad néhány érdekesség a durmolást illetően, az emlősök közül a legjobb alvó címet a koalák nyernék el átlagos napi 22 órájukkal; a legnagyobb virrasztók pedig a zsiráfok, amelyek napi két órájukat pár perces részletekben teljesítik.

Aludjunk, mint a tej, mint a bunda, vagy mint a mormota, akár Csipkerózsika módjára húzzuk a lóbőrt. Nézzük újra az álmok világát vizsgáló filmklasszikusokat: Michel Gondry Az álom tudományát vagy Christopher Nolan Eredetét. Azonban előtte lapozzuk át alvás tematikájú képgalériánkat a szundikálás ihlette képző- és fotóművészeti alkotásoktól kezdve dédnagyanyáink hálóréklijéig, dédnagyapáink hálósipkájáig.

Forrás: http://mandadb.huKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...

- Ez a legegészségtelenebb zöldség...

- Kullancsszövetség: a kullancsok fele fertőz...

- Mesterséges anyajegy segíthet a rák felismerésében...


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben