Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben...
Ózdi Magazin | 2018.02.19. |


Fotó: cataloguemagazine.com.au


Míg a szerelmesek a Bálint-napot ünnepelték, addig a keresztény világban hamvazószerdával megkezdődött a nagyböjti időszak. A hagyományok szerint ilyenkor az emberek mértékletességre törekednek, ilyenkor nem szokás például nagy ünnepségeket tartani.


Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól. Összeszedtünk kilenc olyan dolgot, amiről ha lemond egy kis időre, csak jó tesz magának.

Hús és állati eredetű termékek. Nem kell mindenki vegán vagy vegetáriánus legyen. A húst hússal étrend viszont megterhelheti szervezetünket, ezért iktassunk be hetente egy-két húsmentes napot, fogyasszunk zöldséges ételeket és együnk több gyümölcsöt.

Nassolás. A nassolás a főétkezések közötti, nem tervezett étkezés, amikor általában édességet (csokoládét, süteményt) vagy sós rágcsálnivalót (perec, chips) fogyasztunk. Szervezetünk szempontjából azért káros, mert ilyenkor egészségtelen táplálékot fogyasztunk, ami nemcsak a felszaladó plusz kilókban, hanem egészségi állapotunkon is megmutatkozhat. Próbáljunk ezért tudatosan odafigyelni étkezéseinkre, és ha nassolni támad kedvünk, inkább együnk valami tápláló ételt.

Kávé és energiaital. A kávé élénkítő hatása jól ismert, sőt bizonyos mértékű fogyasztása egészségünkre is jótékony hatással van. A baj akkor kezdődik, ha az éberséget és hatékonyságot csak még egy kávéval vagy energiaitallal tudjuk elérni. Próbáljunk nemet mondani az ötödik kávéra és fáradtságunkat győzzük le másképpen: mozogjunk kicsit, igyunk vizet, sétáljunk a friss levegőn.

Alkohol. Nincs azzal semmi gond, ha az ember néha-néha megiszik egy pohár bort vagy sört. Érdekes kihívás lehet viszont tudatosan lemondani erről és megtapasztalni, milyen egy baráti összejövetel alkoholos italok nélkül.

Impulzív vásárlás. Hányszor került a bevásárlókosarunkba olyasmi, amire igazából nincs is szükségünk? Egy szép bögre, egy új játék a gyereknek, rágcsálnivaló az esti filmhez stb. Az impulzív vásárlás olyan előre nem tervezett, gyors vásárlási döntés, amikor tapasztalatok és előzetes mérlegelés nélkül, a vásárlás helyszínén befogadott ingerek hatására döntünk egy bizonyos termék megvásárlásáról. Igazi veszélyt jelent a pénztárcánkra nézve, ezért igyekezzünk tudatosan figyelni vásárláskor és tényleg a legszükségesebbeket beszerezni. Nagyon sok pénzt spórolhatunk így.

Szundi. A reggelek első dilemmája: kinyomjam vagy ne? Az ébresztőóra csörgése utáni még öt percnyi alvás szakértők szerint nem tesz jót egészségünknek, hiszen testünk reggelente többször is átéli az ébredési folyamatot, újrakezdődik az alvási ciklus, így végül még fáradtabban kelünk fel. Emellett kutyafuttában készülődünk, kimaradhat a reggeli, otthon felejthetünk valami fontosat. Kísérleti jelleggel próbáljuk ki, mi történik, ha ébredéskor rögtön felkelünk, hátha ez a kulcsa egy sikeres napnak.

Tévéműsor és sorozat. Azzal nincs semmi gond, ha esténként megnézünk egy filmet, esetleg kedvenc sorozatunkat. Ha viszont akkor tesszük ezt, amikor kicsit kettesben lehetnénk a párunkkal vagy lenne időnk a gyerekekkel játszani, konfliktusok forrása lehet. Kapcsoljuk ki néha a tévét, mondjunk nemet az izgalmas sorozat következő részére és töltsünk minőségi időt családunkkal.

Közösségi média. Az egyik legnagyobb függőség forrása, ami észrevétlenül rabul ejtheti az embert. Folyamatosan jelen vagyunk Facebookon, Instagramon, Twitteren, mert szeretjük tudni a híreket, mi történik a világban, a családtagjainkkal, ismerőseinkkel. A folyamatos jelenlét azonban értékes órákat vehet el napunkból. Legyünk ebben is tudatosak és igyekezzünk csökkenteni a telefonnal töltött időt, mondjunk nemet a folytonos görgetésre.

Telefon. Nemcsak a közösségi médiától, a telefonunktól is függünk, hiszen még ébredéskor is ez az első dolog, amit megfogunk. Szinte mindig mellettünk van, munka és pihenés közben is, hiszen ügyes-bajos dolgainkat intézzük rajta, megörökítjük a fontos pillanatokat stb. Lehet azonban okosan is használni és el lehet hagyni a telefonmatatást mint pótcselekvést. Próbálja ki például, hogy a vécére nem telefonnal megy, vagy a kutyasétáltatáskor otthon hagyja a készüléket.

A cikk eredeti tartalma IDE KATTINTVA érhető el...Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- A mértékletes alkoholfogyasztás növeli az élettartamot...

- A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát...

- Három immunerősítő turmix a téli időszakra...

- A leg­jobb házi cso­da­szer meg­fá­zás, kö­hö­gés ellen! Ké­szítsd el még ma!


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA Városüzemeltetés dolgozói 2018. március 13-14-ei napokon 9.00-13.00 óra között a Bolyki főúton ---a Stadiontól az Ifjúsági Parkig terjedő szakaszon--- fakivágási, gallyazási munkákat végeznek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
ÓzdSúlyos bántalmazásokat helyezett kilátásba adósainak egy ózdi férfi, akit a rendőrök elfogtak és gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vettek.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben