Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. január 23. szerda - Rajmund,Zelma napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben...
Ózdi Magazin | 2018.02.19. |


Fotó: cataloguemagazine.com.au


Míg a szerelmesek a Bálint-napot ünnepelték, addig a keresztény világban hamvazószerdával megkezdődött a nagyböjti időszak. A hagyományok szerint ilyenkor az emberek mértékletességre törekednek, ilyenkor nem szokás például nagy ünnepségeket tartani.


Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól. Összeszedtünk kilenc olyan dolgot, amiről ha lemond egy kis időre, csak jó tesz magának.

Hús és állati eredetű termékek. Nem kell mindenki vegán vagy vegetáriánus legyen. A húst hússal étrend viszont megterhelheti szervezetünket, ezért iktassunk be hetente egy-két húsmentes napot, fogyasszunk zöldséges ételeket és együnk több gyümölcsöt.

Nassolás. A nassolás a főétkezések közötti, nem tervezett étkezés, amikor általában édességet (csokoládét, süteményt) vagy sós rágcsálnivalót (perec, chips) fogyasztunk. Szervezetünk szempontjából azért káros, mert ilyenkor egészségtelen táplálékot fogyasztunk, ami nemcsak a felszaladó plusz kilókban, hanem egészségi állapotunkon is megmutatkozhat. Próbáljunk ezért tudatosan odafigyelni étkezéseinkre, és ha nassolni támad kedvünk, inkább együnk valami tápláló ételt.

Kávé és energiaital. A kávé élénkítő hatása jól ismert, sőt bizonyos mértékű fogyasztása egészségünkre is jótékony hatással van. A baj akkor kezdődik, ha az éberséget és hatékonyságot csak még egy kávéval vagy energiaitallal tudjuk elérni. Próbáljunk nemet mondani az ötödik kávéra és fáradtságunkat győzzük le másképpen: mozogjunk kicsit, igyunk vizet, sétáljunk a friss levegőn.

Alkohol. Nincs azzal semmi gond, ha az ember néha-néha megiszik egy pohár bort vagy sört. Érdekes kihívás lehet viszont tudatosan lemondani erről és megtapasztalni, milyen egy baráti összejövetel alkoholos italok nélkül.

Impulzív vásárlás. Hányszor került a bevásárlókosarunkba olyasmi, amire igazából nincs is szükségünk? Egy szép bögre, egy új játék a gyereknek, rágcsálnivaló az esti filmhez stb. Az impulzív vásárlás olyan előre nem tervezett, gyors vásárlási döntés, amikor tapasztalatok és előzetes mérlegelés nélkül, a vásárlás helyszínén befogadott ingerek hatására döntünk egy bizonyos termék megvásárlásáról. Igazi veszélyt jelent a pénztárcánkra nézve, ezért igyekezzünk tudatosan figyelni vásárláskor és tényleg a legszükségesebbeket beszerezni. Nagyon sok pénzt spórolhatunk így.

Szundi. A reggelek első dilemmája: kinyomjam vagy ne? Az ébresztőóra csörgése utáni még öt percnyi alvás szakértők szerint nem tesz jót egészségünknek, hiszen testünk reggelente többször is átéli az ébredési folyamatot, újrakezdődik az alvási ciklus, így végül még fáradtabban kelünk fel. Emellett kutyafuttában készülődünk, kimaradhat a reggeli, otthon felejthetünk valami fontosat. Kísérleti jelleggel próbáljuk ki, mi történik, ha ébredéskor rögtön felkelünk, hátha ez a kulcsa egy sikeres napnak.

Tévéműsor és sorozat. Azzal nincs semmi gond, ha esténként megnézünk egy filmet, esetleg kedvenc sorozatunkat. Ha viszont akkor tesszük ezt, amikor kicsit kettesben lehetnénk a párunkkal vagy lenne időnk a gyerekekkel játszani, konfliktusok forrása lehet. Kapcsoljuk ki néha a tévét, mondjunk nemet az izgalmas sorozat következő részére és töltsünk minőségi időt családunkkal.

Közösségi média. Az egyik legnagyobb függőség forrása, ami észrevétlenül rabul ejtheti az embert. Folyamatosan jelen vagyunk Facebookon, Instagramon, Twitteren, mert szeretjük tudni a híreket, mi történik a világban, a családtagjainkkal, ismerőseinkkel. A folyamatos jelenlét azonban értékes órákat vehet el napunkból. Legyünk ebben is tudatosak és igyekezzünk csökkenteni a telefonnal töltött időt, mondjunk nemet a folytonos görgetésre.

Telefon. Nemcsak a közösségi médiától, a telefonunktól is függünk, hiszen még ébredéskor is ez az első dolog, amit megfogunk. Szinte mindig mellettünk van, munka és pihenés közben is, hiszen ügyes-bajos dolgainkat intézzük rajta, megörökítjük a fontos pillanatokat stb. Lehet azonban okosan is használni és el lehet hagyni a telefonmatatást mint pótcselekvést. Próbálja ki például, hogy a vécére nem telefonnal megy, vagy a kutyasétáltatáskor otthon hagyja a készüléket.

A cikk eredeti tartalma IDE KATTINTVA érhető el...Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...

- Ez a legegészségtelenebb zöldség...

- Kullancsszövetség: a kullancsok fele fertőz...

- Mesterséges anyajegy segíthet a rák felismerésében...


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben