Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. április 14. vasárnap - Tibor napja van.
Keresendő kifejezés:
Ezoterika
Véletlenek, márpedig nincsenek!
Ózdi Magazin | 2014.12.22. | Porkoláb Anna Lilla

Miért pont most? Miért velem? Miért így? Nap, mint nap megmagyarázhatatlan dolgok történnek velünk. A legtöbbjét ajándéknak, sőt csodának tartjuk, míg a másik részét átoknak a legnagyobb szörnyűségnek, ami létezhet.


Az életben lezajló események néha úgy tűnnek, mintha előre megírottak lennének. Haladnak a maguk útján, számunkra ismeretlen szabályok egy láthatatlan törvény szerint. Aztán valami történik és minden, amit a sorsról és az életről hittünk az teljes mértékig, értelmezhetetlenné válik.

Váratlan történések, amiket nevezhetünk véletlennek, csodának vagy sorscsapásnak.
Rengeteg tanulmány, elgondolás, szemlélet született a témával kapcsolatban.
A legtöbbje szerint, tudományosan minden megmagyarázható, ami végett igaz lehet, hogy mindennek van alapja. Ezt én sem vitatom, hiszen a világ a tudományok által felismert törvények szerint működik, ami egy tökéletes és érzékeny mechanizmus alkot.

Lehet, de mi van azzal a kis résszel?
A tudósszemlélet azt mondja, véletlen nincs. Legalább is olyan véletlen, ami a tudományok által nem elemezhető.
Azt a kicsit, amit sehogyan se lehet felfogni, abban valami mást látnak vagy nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyják.
Miért is? Talán azért, mert az ő meglátásuk szerint ezt nem lehet értelmezni, pontosabban megérteni.
Enigma, nem de?

Szeretek a városban a környező hegyeken sétálni, bámészkodni, hiszen mindig tapasztalok valamit, ami megragad, gondolkodásra késztet.
Ami csak megtörténik, de magyarázatom nincs rá. Hagyom, hogy megtörténjen, közben élvezem a helyzetet, ami nem csak egy gyönyörű csoda, hanem maga a pillanat.
Egy vörösen lángoló naplemente, amit tudunk miért alakul ki, mitől lesz olyan színű amilyen. Mégis érzéseket kelt, magával ragad, elkápráztat.
Vagy amikor egy vadállat, aminek félnie kéne tőlem a közelembe merészkedik. Megvizsgál, leül mellém és elfogadja a hirtelen ötlettől vezérelve előszedett szendvicsemet, amit a kezembe véve, felkínálok neki.
Egy eleve nonszensz helyzet, mivel az erdei állatokat az emberek leginkább levadásszák vagy elűzik. Így a szegény párák, ösztönösen félnek tőlünk, kétlábú lényektől.
Ám, valamiért úgy döntenek a bizalmukba fogadnak.

Mi az a megfoghatatlan dolog, amiért egy lény úgy dönt, megbízik bennünk és igényli a törődésünket, a szeretetet?
Maga a szeretet érzése is egy ehhez hasonló, nem meg fogható, mégis létező.
Amit nagyon utálok az a sokszor emlegetett tan, miszerint a szeretet a szerelem és alapvetően, minden emberi érzelem és érzés csak kémiai, biológia és egy halom más folyamat együttese. Na, ez az, amit nem hiszek el!
Az életet nem lehet csak ilyen módon megmagyarázni.

Képzeljük csak el.
Ha ez igaz lenne, akkor például olyan embert választanánk társunknak, aki erős, egészséges szervezet, tetszetős külső csomagolással, ami maga a genetikai tökély. Közben pedig egy érzelemmentes üres fejű alak, ami minket csak szaporodásra szánt valaminek nézne és tovább is állna egy újabb, tökéletes példányért. Arról nem is beszélve, hogy ez mind, ránk nézve is igaz volna.
Nem hiszem el, hogy az érzelmeket, az életet csak így lehetne definiálni.
Jóval bonyolultabb ez és valahol mindenki érzi és tudja. Gondoljunk csak bele!
Pont akkor találkozunk össze egy ismerőssel, amikor szükséges, és akire még csak nem is számítunk.
Csak összeakadunk vele és olyan dolgot vagy híreket hoz a számunkra, amire éppen nagyon szükségünk van. Esetleg olyat, ami megrázó, szomorú, haragot okozó, de muszáj tudnunk róla.
Vagy amikor megérezzük, hogy egy régi, kedves barátunk vagy családtagunk hiányol és a telefon után nyúlunk, hogy felhívjuk. Majd a vonal végéről döbbent mondat érkezik:
„Éppen most gondoltam rád!”
Vagy amikor futó pillanatként bevillan egy ismerős képe és az érzés, hogy én bizony most találkozni fogok vele. Majd hagyjuk tovafutni a pillanatképet és nem sokkal később ott áll a döbbent ismerős, aki szintén ugyanazt élte át, mint mi.
Ez már nem logikus, mint ahogyan az sem, hogy néhány emberrel, ha szeretnénk se tudunk kijönni. Valami taszít tőlük, pedig érdekesnek tartjuk, kíváncsiak lennénk a személyiségükre, de mint két ellenkező pólusú mágnes, eltaszítjuk egymást.
A különböző személyiségek is valaminek a részei. Van, hogy valaki önző lesz és egoista. Másokat lenéz, semmibe vesz, sőt szándékosan kelt feszültséget.
Míg mások olyan békét, jóindulatot, szeretetet, nyugalmat árasztanak, hogy a felbőszült, erőszakos embereket is képesek megnyugtatni. Akik önzetlenül szeretnek, még ha néha meg is vadulnak és butaságot csinálnak.

Nehéz ezeket megérteni, talán nem is lehet.
Például, hogy miért lesz valaki olyan, amilyen. Pedig van rá ok, csak nem az, amit erőnek erejével is belénk akarnak ültetni. Amihez már másféle gondolkodás és érzelemvilág szükséges.
Szerintem véletlenek nincsenek, hiszen mindennek oka van.
Csak nem olyan ok, amit nagyon sokan helyesnek gondolnak. Miszerint az nem is létezik, amit az öt érzékszervünkkel nem érzékelünk.
De bizony, hogy létezik! A szerencse se véletlen.
Egyszer, nem volt hazaútra pénzem és várnom kellett volna két hetet, mire megkapom az ösztöndíjamat.
Csak halkan mormoltam magamban, hogy de jó lenne csak annyi, amiből legalább egy hazaútra telne.
Csodák csodájára az albérletünk felé vezető úton kincsre leltem. Annyi pénz hevert a földön, ami jócskán több volt, mint a hazaútra való.
Hiszek a kimondott szó, a gondolatok teremtő erejében. Így az én szemléletemben ez egy magam által bevonzott csoda volt. Pont akkor, pont ott és pont úgy érkezett a szerencse, ahogyan nem is sejtettem.

Véletlen?
Még véletlenül se. Az élet túl összetett ahhoz, hogy az elképzelhetetlent csak véletlennek nevezzük.
Kicsit önmagam ellen is beszélek, amikor azt mondom, hogy véletlenek márpedig nincsenek.
Ezzel tulajdonképpen alátámasztom azt, hogy minden okkal történik, míg a tudós felfogás szerint, amit én oknak nevezek, az valójában nem is létezik.
Lehetséges, de amit én megtapasztaltam az jóval kacifántosabb ennél és az igazság… nos, ez is egy relatív fogalom.
Szimplán a véletlen műve maga az élet? Vagy maga a véletlen a meghatározhatatlan a megfoghatatlan az, ami létezik?
Hogy mi az igazság, úgy gondolom, ezt már magunknak kell eldönteni.

Porkoláb Anna Lilla

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Menny és pokol

- Sünök, angyalok, ártó szellemek - Fény és a sötétség profán képzetekben

- Napi horoszkóp - 2015. január 26.

- Napi horoszkóp - 2015. január 25.


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Természet
A fotók ugyan gyönyörűek, de a katasztrófa emlékét nem feledtetik.
DomaházaHová tűnt Medve (ördög) Alfonz világa....ha valaki ma a faluban jár, csak egy dolgokat lát változatlannak, a hegyeket dombokat, ők még megvannak.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben