Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Ezoterika
Véletlenek, márpedig nincsenek!
Ózdi Magazin | 2014.12.22. | Porkoláb Anna Lilla

Miért pont most? Miért velem? Miért így? Nap, mint nap megmagyarázhatatlan dolgok történnek velünk. A legtöbbjét ajándéknak, sőt csodának tartjuk, míg a másik részét átoknak a legnagyobb szörnyűségnek, ami létezhet.


Az életben lezajló események néha úgy tűnnek, mintha előre megírottak lennének. Haladnak a maguk útján, számunkra ismeretlen szabályok egy láthatatlan törvény szerint. Aztán valami történik és minden, amit a sorsról és az életről hittünk az teljes mértékig, értelmezhetetlenné válik.

Váratlan történések, amiket nevezhetünk véletlennek, csodának vagy sorscsapásnak.
Rengeteg tanulmány, elgondolás, szemlélet született a témával kapcsolatban.
A legtöbbje szerint, tudományosan minden megmagyarázható, ami végett igaz lehet, hogy mindennek van alapja. Ezt én sem vitatom, hiszen a világ a tudományok által felismert törvények szerint működik, ami egy tökéletes és érzékeny mechanizmus alkot.

Lehet, de mi van azzal a kis résszel?
A tudósszemlélet azt mondja, véletlen nincs. Legalább is olyan véletlen, ami a tudományok által nem elemezhető.
Azt a kicsit, amit sehogyan se lehet felfogni, abban valami mást látnak vagy nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyják.
Miért is? Talán azért, mert az ő meglátásuk szerint ezt nem lehet értelmezni, pontosabban megérteni.
Enigma, nem de?

Szeretek a városban a környező hegyeken sétálni, bámészkodni, hiszen mindig tapasztalok valamit, ami megragad, gondolkodásra késztet.
Ami csak megtörténik, de magyarázatom nincs rá. Hagyom, hogy megtörténjen, közben élvezem a helyzetet, ami nem csak egy gyönyörű csoda, hanem maga a pillanat.
Egy vörösen lángoló naplemente, amit tudunk miért alakul ki, mitől lesz olyan színű amilyen. Mégis érzéseket kelt, magával ragad, elkápráztat.
Vagy amikor egy vadállat, aminek félnie kéne tőlem a közelembe merészkedik. Megvizsgál, leül mellém és elfogadja a hirtelen ötlettől vezérelve előszedett szendvicsemet, amit a kezembe véve, felkínálok neki.
Egy eleve nonszensz helyzet, mivel az erdei állatokat az emberek leginkább levadásszák vagy elűzik. Így a szegény párák, ösztönösen félnek tőlünk, kétlábú lényektől.
Ám, valamiért úgy döntenek a bizalmukba fogadnak.

Mi az a megfoghatatlan dolog, amiért egy lény úgy dönt, megbízik bennünk és igényli a törődésünket, a szeretetet?
Maga a szeretet érzése is egy ehhez hasonló, nem meg fogható, mégis létező.
Amit nagyon utálok az a sokszor emlegetett tan, miszerint a szeretet a szerelem és alapvetően, minden emberi érzelem és érzés csak kémiai, biológia és egy halom más folyamat együttese. Na, ez az, amit nem hiszek el!
Az életet nem lehet csak ilyen módon megmagyarázni.

Képzeljük csak el.
Ha ez igaz lenne, akkor például olyan embert választanánk társunknak, aki erős, egészséges szervezet, tetszetős külső csomagolással, ami maga a genetikai tökély. Közben pedig egy érzelemmentes üres fejű alak, ami minket csak szaporodásra szánt valaminek nézne és tovább is állna egy újabb, tökéletes példányért. Arról nem is beszélve, hogy ez mind, ránk nézve is igaz volna.
Nem hiszem el, hogy az érzelmeket, az életet csak így lehetne definiálni.
Jóval bonyolultabb ez és valahol mindenki érzi és tudja. Gondoljunk csak bele!
Pont akkor találkozunk össze egy ismerőssel, amikor szükséges, és akire még csak nem is számítunk.
Csak összeakadunk vele és olyan dolgot vagy híreket hoz a számunkra, amire éppen nagyon szükségünk van. Esetleg olyat, ami megrázó, szomorú, haragot okozó, de muszáj tudnunk róla.
Vagy amikor megérezzük, hogy egy régi, kedves barátunk vagy családtagunk hiányol és a telefon után nyúlunk, hogy felhívjuk. Majd a vonal végéről döbbent mondat érkezik:
„Éppen most gondoltam rád!”
Vagy amikor futó pillanatként bevillan egy ismerős képe és az érzés, hogy én bizony most találkozni fogok vele. Majd hagyjuk tovafutni a pillanatképet és nem sokkal később ott áll a döbbent ismerős, aki szintén ugyanazt élte át, mint mi.
Ez már nem logikus, mint ahogyan az sem, hogy néhány emberrel, ha szeretnénk se tudunk kijönni. Valami taszít tőlük, pedig érdekesnek tartjuk, kíváncsiak lennénk a személyiségükre, de mint két ellenkező pólusú mágnes, eltaszítjuk egymást.
A különböző személyiségek is valaminek a részei. Van, hogy valaki önző lesz és egoista. Másokat lenéz, semmibe vesz, sőt szándékosan kelt feszültséget.
Míg mások olyan békét, jóindulatot, szeretetet, nyugalmat árasztanak, hogy a felbőszült, erőszakos embereket is képesek megnyugtatni. Akik önzetlenül szeretnek, még ha néha meg is vadulnak és butaságot csinálnak.

Nehéz ezeket megérteni, talán nem is lehet.
Például, hogy miért lesz valaki olyan, amilyen. Pedig van rá ok, csak nem az, amit erőnek erejével is belénk akarnak ültetni. Amihez már másféle gondolkodás és érzelemvilág szükséges.
Szerintem véletlenek nincsenek, hiszen mindennek oka van.
Csak nem olyan ok, amit nagyon sokan helyesnek gondolnak. Miszerint az nem is létezik, amit az öt érzékszervünkkel nem érzékelünk.
De bizony, hogy létezik! A szerencse se véletlen.
Egyszer, nem volt hazaútra pénzem és várnom kellett volna két hetet, mire megkapom az ösztöndíjamat.
Csak halkan mormoltam magamban, hogy de jó lenne csak annyi, amiből legalább egy hazaútra telne.
Csodák csodájára az albérletünk felé vezető úton kincsre leltem. Annyi pénz hevert a földön, ami jócskán több volt, mint a hazaútra való.
Hiszek a kimondott szó, a gondolatok teremtő erejében. Így az én szemléletemben ez egy magam által bevonzott csoda volt. Pont akkor, pont ott és pont úgy érkezett a szerencse, ahogyan nem is sejtettem.

Véletlen?
Még véletlenül se. Az élet túl összetett ahhoz, hogy az elképzelhetetlent csak véletlennek nevezzük.
Kicsit önmagam ellen is beszélek, amikor azt mondom, hogy véletlenek márpedig nincsenek.
Ezzel tulajdonképpen alátámasztom azt, hogy minden okkal történik, míg a tudós felfogás szerint, amit én oknak nevezek, az valójában nem is létezik.
Lehetséges, de amit én megtapasztaltam az jóval kacifántosabb ennél és az igazság… nos, ez is egy relatív fogalom.
Szimplán a véletlen műve maga az élet? Vagy maga a véletlen a meghatározhatatlan a megfoghatatlan az, ami létezik?
Hogy mi az igazság, úgy gondolom, ezt már magunknak kell eldönteni.

Porkoláb Anna Lilla

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Menny és pokol

- Sünök, angyalok, ártó szellemek - Fény és a sötétség profán képzetekben

- Napi horoszkóp - 2015. január 26.

- Napi horoszkóp - 2015. január 25.


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Természet
DomaházaHová tűnt Medve (ördög) Alfonz világa....ha valaki ma a faluban jár, csak egy dolgokat lát változatlannak, a hegyeket dombokat, ők még megvannak.
A világ szerencsére nem csak Eiffel-toronyból, Big Benből, piramisokból és Szabadság-szoborból áll, és ugyan fehér foltok már nincsenek a térképeken, de akadnak még olyan természeti szépségek, amelyeket kevésbé kapott fel a mainstream turizmus.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben