Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 26. csütörtök - Ervin napja van.
Keresendő kifejezés:
Ezoterika
Véletlenek, márpedig nincsenek!
Ózdi Magazin | 2014.12.22. | Porkoláb Anna Lilla

Miért pont most? Miért velem? Miért így? Nap, mint nap megmagyarázhatatlan dolgok történnek velünk. A legtöbbjét ajándéknak, sőt csodának tartjuk, míg a másik részét átoknak a legnagyobb szörnyűségnek, ami létezhet.


Az életben lezajló események néha úgy tűnnek, mintha előre megírottak lennének. Haladnak a maguk útján, számunkra ismeretlen szabályok egy láthatatlan törvény szerint. Aztán valami történik és minden, amit a sorsról és az életről hittünk az teljes mértékig, értelmezhetetlenné válik.

Váratlan történések, amiket nevezhetünk véletlennek, csodának vagy sorscsapásnak.
Rengeteg tanulmány, elgondolás, szemlélet született a témával kapcsolatban.
A legtöbbje szerint, tudományosan minden megmagyarázható, ami végett igaz lehet, hogy mindennek van alapja. Ezt én sem vitatom, hiszen a világ a tudományok által felismert törvények szerint működik, ami egy tökéletes és érzékeny mechanizmus alkot.

Lehet, de mi van azzal a kis résszel?
A tudósszemlélet azt mondja, véletlen nincs. Legalább is olyan véletlen, ami a tudományok által nem elemezhető.
Azt a kicsit, amit sehogyan se lehet felfogni, abban valami mást látnak vagy nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyják.
Miért is? Talán azért, mert az ő meglátásuk szerint ezt nem lehet értelmezni, pontosabban megérteni.
Enigma, nem de?

Szeretek a városban a környező hegyeken sétálni, bámészkodni, hiszen mindig tapasztalok valamit, ami megragad, gondolkodásra késztet.
Ami csak megtörténik, de magyarázatom nincs rá. Hagyom, hogy megtörténjen, közben élvezem a helyzetet, ami nem csak egy gyönyörű csoda, hanem maga a pillanat.
Egy vörösen lángoló naplemente, amit tudunk miért alakul ki, mitől lesz olyan színű amilyen. Mégis érzéseket kelt, magával ragad, elkápráztat.
Vagy amikor egy vadállat, aminek félnie kéne tőlem a közelembe merészkedik. Megvizsgál, leül mellém és elfogadja a hirtelen ötlettől vezérelve előszedett szendvicsemet, amit a kezembe véve, felkínálok neki.
Egy eleve nonszensz helyzet, mivel az erdei állatokat az emberek leginkább levadásszák vagy elűzik. Így a szegény párák, ösztönösen félnek tőlünk, kétlábú lényektől.
Ám, valamiért úgy döntenek a bizalmukba fogadnak.

Mi az a megfoghatatlan dolog, amiért egy lény úgy dönt, megbízik bennünk és igényli a törődésünket, a szeretetet?
Maga a szeretet érzése is egy ehhez hasonló, nem meg fogható, mégis létező.
Amit nagyon utálok az a sokszor emlegetett tan, miszerint a szeretet a szerelem és alapvetően, minden emberi érzelem és érzés csak kémiai, biológia és egy halom más folyamat együttese. Na, ez az, amit nem hiszek el!
Az életet nem lehet csak ilyen módon megmagyarázni.

Képzeljük csak el.
Ha ez igaz lenne, akkor például olyan embert választanánk társunknak, aki erős, egészséges szervezet, tetszetős külső csomagolással, ami maga a genetikai tökély. Közben pedig egy érzelemmentes üres fejű alak, ami minket csak szaporodásra szánt valaminek nézne és tovább is állna egy újabb, tökéletes példányért. Arról nem is beszélve, hogy ez mind, ránk nézve is igaz volna.
Nem hiszem el, hogy az érzelmeket, az életet csak így lehetne definiálni.
Jóval bonyolultabb ez és valahol mindenki érzi és tudja. Gondoljunk csak bele!
Pont akkor találkozunk össze egy ismerőssel, amikor szükséges, és akire még csak nem is számítunk.
Csak összeakadunk vele és olyan dolgot vagy híreket hoz a számunkra, amire éppen nagyon szükségünk van. Esetleg olyat, ami megrázó, szomorú, haragot okozó, de muszáj tudnunk róla.
Vagy amikor megérezzük, hogy egy régi, kedves barátunk vagy családtagunk hiányol és a telefon után nyúlunk, hogy felhívjuk. Majd a vonal végéről döbbent mondat érkezik:
„Éppen most gondoltam rád!”
Vagy amikor futó pillanatként bevillan egy ismerős képe és az érzés, hogy én bizony most találkozni fogok vele. Majd hagyjuk tovafutni a pillanatképet és nem sokkal később ott áll a döbbent ismerős, aki szintén ugyanazt élte át, mint mi.
Ez már nem logikus, mint ahogyan az sem, hogy néhány emberrel, ha szeretnénk se tudunk kijönni. Valami taszít tőlük, pedig érdekesnek tartjuk, kíváncsiak lennénk a személyiségükre, de mint két ellenkező pólusú mágnes, eltaszítjuk egymást.
A különböző személyiségek is valaminek a részei. Van, hogy valaki önző lesz és egoista. Másokat lenéz, semmibe vesz, sőt szándékosan kelt feszültséget.
Míg mások olyan békét, jóindulatot, szeretetet, nyugalmat árasztanak, hogy a felbőszült, erőszakos embereket is képesek megnyugtatni. Akik önzetlenül szeretnek, még ha néha meg is vadulnak és butaságot csinálnak.

Nehéz ezeket megérteni, talán nem is lehet.
Például, hogy miért lesz valaki olyan, amilyen. Pedig van rá ok, csak nem az, amit erőnek erejével is belénk akarnak ültetni. Amihez már másféle gondolkodás és érzelemvilág szükséges.
Szerintem véletlenek nincsenek, hiszen mindennek oka van.
Csak nem olyan ok, amit nagyon sokan helyesnek gondolnak. Miszerint az nem is létezik, amit az öt érzékszervünkkel nem érzékelünk.
De bizony, hogy létezik! A szerencse se véletlen.
Egyszer, nem volt hazaútra pénzem és várnom kellett volna két hetet, mire megkapom az ösztöndíjamat.
Csak halkan mormoltam magamban, hogy de jó lenne csak annyi, amiből legalább egy hazaútra telne.
Csodák csodájára az albérletünk felé vezető úton kincsre leltem. Annyi pénz hevert a földön, ami jócskán több volt, mint a hazaútra való.
Hiszek a kimondott szó, a gondolatok teremtő erejében. Így az én szemléletemben ez egy magam által bevonzott csoda volt. Pont akkor, pont ott és pont úgy érkezett a szerencse, ahogyan nem is sejtettem.

Véletlen?
Még véletlenül se. Az élet túl összetett ahhoz, hogy az elképzelhetetlent csak véletlennek nevezzük.
Kicsit önmagam ellen is beszélek, amikor azt mondom, hogy véletlenek márpedig nincsenek.
Ezzel tulajdonképpen alátámasztom azt, hogy minden okkal történik, míg a tudós felfogás szerint, amit én oknak nevezek, az valójában nem is létezik.
Lehetséges, de amit én megtapasztaltam az jóval kacifántosabb ennél és az igazság… nos, ez is egy relatív fogalom.
Szimplán a véletlen műve maga az élet? Vagy maga a véletlen a meghatározhatatlan a megfoghatatlan az, ami létezik?
Hogy mi az igazság, úgy gondolom, ezt már magunknak kell eldönteni.

Porkoláb Anna Lilla

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Menny és pokol

- Sünök, angyalok, ártó szellemek - Fény és a sötétség profán képzetekben

- Napi horoszkóp - 2015. január 26.

- Napi horoszkóp - 2015. január 25.


Címlapon:

Több kerékpáros baleset is történt Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain a rövid hétvége alatt. Egy tragédiával és egy súlyos sérülésekkel járó balesetben gyerekek voltak az érintettek.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Természet
A fotók ugyan gyönyörűek, de a katasztrófa emlékét nem feledtetik.
DomaházaHová tűnt Medve (ördög) Alfonz világa....ha valaki ma a faluban jár, csak egy dolgokat lát változatlannak, a hegyeket dombokat, ők még megvannak.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben