Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Ezoterika
Sünök, angyalok, ártó szellemek - Fény és a sötétség profán képzetekben
Ózdi Magazin | 2015.06.16. |

Hogyan próbálták az ókori Mezopotámiában elijeszteni a holdfogyatkozást okozó démonokat? Miként került a népi magyarázat szerint az égre a Göncölszekér?


Kik vívták a fény és a sötétség küzdelmét a kelet-európai népek hiedelemvilágában? Egyebek mellett e kérdésekről esett szó az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának az Akadémia 186. közgyűléséhez, valamint a Fény Nemzetközi Éve programjaihoz kapcsolódó ülésén.

A fény és a sötétség örök változása az ősidőktől fogva hatással volt az emberi képzeletvilágra. A sötét égbolton fénylő égitestek és csillagképek magyar eredetmondákban való megjelenéséről Nagy Ilona, a Pécsi Tudományegyetem docense adott átfogó képet. A 19. század óta tudományos igénnyel kutatott és gazdagon dokumentált téma néhány eredményét bemutatva kiemelte: a legtöbb elbeszélés a Holdról szól. Eredetmagyarázó mondáink nagy része a Holdat az elátkozott emberek, például a Biblia testvérgyilkos Káinja tartózkodási helyének tartotta.

A sün, mint a fény hozója

A csillagokkal kapcsolatos, azok keletkezését és nevüket magyarázó mondák akár tájegységenként is változhattak. Az erdélyi hagyomány szerint a Tejút a Csaba királyfi vezetésével segítségül visszatérő vitézek lovainak patkója által keltett szikrákból keletkezett, és leginkább Hadak útja néven ismert. A Tejút keletkezéséről szóló számtalan eredetmonda egyik Balatonedericsen gyűjtött változata szerint viszont a szilárd anyagból álló égbolton egy sündisznó gurult végig. Ahol pedig tüskéi kilyuggatták az égboltot, ott átvilágít a fény. A kutató felhívta rá a figyelmet, hogy a sün a Baltikumtól a Balkánig számtalan nép folklórjában feltűnik mint a világ teremtésében részt vevő szereplő. Egy bolgár monda szerint a sün a legokosabb állat, de meglehetősen ambivalens figura, aki néha Istent segíti, de alkalomadtán az ördög társául szegődik. A magyar mondában a sün az égbolt kilyuggatásával a fény hozójává válik, tüskéi pedig a Nap sugaraihoz hasonlatosak. Egyes török népeknél a sünt a napfényt őrzőjeként emlegetik, de a Föld felszínét is ő alakította, és a nyelveket is ő osztotta ki. Nagy Ilona szerint a sünmítoszok adnak magyarázatot azokra az észak-kínai régészeti leletekre is, amelyek között különböző agyagból készült sünfigurák kerültek elő.

Az ismertebb csillagképekkel kapcsolatos eredetmondákat ismertetve a kutató elmondta: az egyik szerint a Göncölszekér úgy került az égre, hogy részeg tulajdonosát elátkozta a felesége. A szekér rúdja pedig az egyik magyarázat szerint azért görbe, mert nekiment a mennyország kapujának, míg máshol úgy tudják, túl gyorsan hajtott, felborult, és akkor görbült el.

Fény és sötétség, jó és rossz küzdelme

Az ellentétes szimbólumoknak a kelet-közép-európai népek folklórjában való megjelenéséről, a jó istenségek és gonosz démonok, a fény és a sötétség küzdelméről beszélt előadásában Pócs Éva, az MTA doktora. Mint elmondta, alvilági démonokkal van tele a magyar, az osztrák, a lengyel, az albán, az ukrán és még több térségbeli nép hitvilága.

Szimbólumrendszerük hasonló elemei közé tartozott például, hogy werwolfként, vagyis farkasemberként, vagy egyéb állat – kígyó, sárkány, gyík, farkas stb. – alakjában fenyegetik az embereket, vagy akarják elrabolni tőlük a termésüket, esetleg a Napot. „A fényhozó Nap a kelet-európai folklórban nagyon változatosan jelenik meg" – emelte ki Pócs Éva, példaként említve a sok történetben kulcsfontosságú hajnal szerepét vagy az első kakasszóra távozó rontó lényeket. A szárnyatlan alvilági démonokkal a szárnyas és tüzes, ezért fényes, gyakran villámlással jelképezett mennyei lények veszik fel a harcot. A varázslók – mint a magyar táltosok is – gyakran állat alakjában – például fehér lóként – szegülnek szembe a gonosz erőivel.

Rituálé az isteni döntés megváltoztatása érdekében

Az ókori Mezopotámia holdfogyatkozási rituáléit bemutató előadásában Esztári Réka, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza azoknak a folklorisztikus hiedelmeknek a sorába illesztve ábrázolta az ősi szertartást, amelyek szerint az égi fényt démoni lények falták fel, sötétségbe borítva a Földet. A kutató kiemelte: a babiloni csillagászok képesek voltak előre jelezni a holdfogyatkozást, de a korabeli emberek ettől függetlenül olyan kozmikus jelentőségű eseményként élték meg, amelynek során megszűnik védettségük az ártó lényekkel szemben.

Egy, a hellenisztikus korból Uruk városából származó forrás alapján az előadó részletesen ismertette a lakókra bajt hozó démonok elleni mágikus védekezés módszereit. Ilyen volt például az ártó hatások ellen bajelhárító formulákkal ellátott figurák eltemetése az épületekben, de a városlakók maguk is próbálták lármával és kiáltozással távozásra bírni a démonokat. Az ókori szöveget értelmezve a kutató azt hangsúlyozta: az egykori rituálé résztvevői a „krízishelyzetet" isteni döntés eredményének tartották. Szerintük a démonok isteni parancsot teljesítettek, és ezt az isteni döntést szerették volna megváltoztatni.

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Menny és pokol

- Napi horoszkóp - 2015. január 26.

- Napi horoszkóp - 2015. január 25.

- Véletlenek, márpedig nincsenek!


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Természet
DomaházaHová tűnt Medve (ördög) Alfonz világa....ha valaki ma a faluban jár, csak egy dolgokat lát változatlannak, a hegyeket dombokat, ők még megvannak.
A világ szerencsére nem csak Eiffel-toronyból, Big Benből, piramisokból és Szabadság-szoborból áll, és ugyan fehér foltok már nincsenek a térképeken, de akadnak még olyan természeti szépségek, amelyeket kevésbé kapott fel a mainstream turizmus.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben