Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. december 19. szerda - Viola napja van.
Keresendő kifejezés:
Ezoterika
Sünök, angyalok, ártó szellemek - Fény és a sötétség profán képzetekben
Ózdi Magazin | 2015.06.16. |

Hogyan próbálták az ókori Mezopotámiában elijeszteni a holdfogyatkozást okozó démonokat? Miként került a népi magyarázat szerint az égre a Göncölszekér?


Kik vívták a fény és a sötétség küzdelmét a kelet-európai népek hiedelemvilágában? Egyebek mellett e kérdésekről esett szó az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának az Akadémia 186. közgyűléséhez, valamint a Fény Nemzetközi Éve programjaihoz kapcsolódó ülésén.

A fény és a sötétség örök változása az ősidőktől fogva hatással volt az emberi képzeletvilágra. A sötét égbolton fénylő égitestek és csillagképek magyar eredetmondákban való megjelenéséről Nagy Ilona, a Pécsi Tudományegyetem docense adott átfogó képet. A 19. század óta tudományos igénnyel kutatott és gazdagon dokumentált téma néhány eredményét bemutatva kiemelte: a legtöbb elbeszélés a Holdról szól. Eredetmagyarázó mondáink nagy része a Holdat az elátkozott emberek, például a Biblia testvérgyilkos Káinja tartózkodási helyének tartotta.

A sün, mint a fény hozója

A csillagokkal kapcsolatos, azok keletkezését és nevüket magyarázó mondák akár tájegységenként is változhattak. Az erdélyi hagyomány szerint a Tejút a Csaba királyfi vezetésével segítségül visszatérő vitézek lovainak patkója által keltett szikrákból keletkezett, és leginkább Hadak útja néven ismert. A Tejút keletkezéséről szóló számtalan eredetmonda egyik Balatonedericsen gyűjtött változata szerint viszont a szilárd anyagból álló égbolton egy sündisznó gurult végig. Ahol pedig tüskéi kilyuggatták az égboltot, ott átvilágít a fény. A kutató felhívta rá a figyelmet, hogy a sün a Baltikumtól a Balkánig számtalan nép folklórjában feltűnik mint a világ teremtésében részt vevő szereplő. Egy bolgár monda szerint a sün a legokosabb állat, de meglehetősen ambivalens figura, aki néha Istent segíti, de alkalomadtán az ördög társául szegődik. A magyar mondában a sün az égbolt kilyuggatásával a fény hozójává válik, tüskéi pedig a Nap sugaraihoz hasonlatosak. Egyes török népeknél a sünt a napfényt őrzőjeként emlegetik, de a Föld felszínét is ő alakította, és a nyelveket is ő osztotta ki. Nagy Ilona szerint a sünmítoszok adnak magyarázatot azokra az észak-kínai régészeti leletekre is, amelyek között különböző agyagból készült sünfigurák kerültek elő.

Az ismertebb csillagképekkel kapcsolatos eredetmondákat ismertetve a kutató elmondta: az egyik szerint a Göncölszekér úgy került az égre, hogy részeg tulajdonosát elátkozta a felesége. A szekér rúdja pedig az egyik magyarázat szerint azért görbe, mert nekiment a mennyország kapujának, míg máshol úgy tudják, túl gyorsan hajtott, felborult, és akkor görbült el.

Fény és sötétség, jó és rossz küzdelme

Az ellentétes szimbólumoknak a kelet-közép-európai népek folklórjában való megjelenéséről, a jó istenségek és gonosz démonok, a fény és a sötétség küzdelméről beszélt előadásában Pócs Éva, az MTA doktora. Mint elmondta, alvilági démonokkal van tele a magyar, az osztrák, a lengyel, az albán, az ukrán és még több térségbeli nép hitvilága.

Szimbólumrendszerük hasonló elemei közé tartozott például, hogy werwolfként, vagyis farkasemberként, vagy egyéb állat – kígyó, sárkány, gyík, farkas stb. – alakjában fenyegetik az embereket, vagy akarják elrabolni tőlük a termésüket, esetleg a Napot. „A fényhozó Nap a kelet-európai folklórban nagyon változatosan jelenik meg" – emelte ki Pócs Éva, példaként említve a sok történetben kulcsfontosságú hajnal szerepét vagy az első kakasszóra távozó rontó lényeket. A szárnyatlan alvilági démonokkal a szárnyas és tüzes, ezért fényes, gyakran villámlással jelképezett mennyei lények veszik fel a harcot. A varázslók – mint a magyar táltosok is – gyakran állat alakjában – például fehér lóként – szegülnek szembe a gonosz erőivel.

Rituálé az isteni döntés megváltoztatása érdekében

Az ókori Mezopotámia holdfogyatkozási rituáléit bemutató előadásában Esztári Réka, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza azoknak a folklorisztikus hiedelmeknek a sorába illesztve ábrázolta az ősi szertartást, amelyek szerint az égi fényt démoni lények falták fel, sötétségbe borítva a Földet. A kutató kiemelte: a babiloni csillagászok képesek voltak előre jelezni a holdfogyatkozást, de a korabeli emberek ettől függetlenül olyan kozmikus jelentőségű eseményként élték meg, amelynek során megszűnik védettségük az ártó lényekkel szemben.

Egy, a hellenisztikus korból Uruk városából származó forrás alapján az előadó részletesen ismertette a lakókra bajt hozó démonok elleni mágikus védekezés módszereit. Ilyen volt például az ártó hatások ellen bajelhárító formulákkal ellátott figurák eltemetése az épületekben, de a városlakók maguk is próbálták lármával és kiáltozással távozásra bírni a démonokat. Az ókori szöveget értelmezve a kutató azt hangsúlyozta: az egykori rituálé résztvevői a „krízishelyzetet" isteni döntés eredményének tartották. Szerintük a démonok isteni parancsot teljesítettek, és ezt az isteni döntést szerették volna megváltoztatni.

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Menny és pokol

- Napi horoszkóp - 2015. január 26.

- Napi horoszkóp - 2015. január 25.

- Véletlenek, márpedig nincsenek!


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA semmivel buktatta le magát az az ózdi sofőr, akit korábban eltiltottak a vezetéstől, így nem is ülhetett volna a volán mögé.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Természet
A fotók ugyan gyönyörűek, de a katasztrófa emlékét nem feledtetik.
DomaházaHová tűnt Medve (ördög) Alfonz világa....ha valaki ma a faluban jár, csak egy dolgokat lát változatlannak, a hegyeket dombokat, ők még megvannak.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben