Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. május 23. szerda - Dezső napja van.
Keresendő kifejezés:
Jé néni tanácsai
JÉ néni töpreng
Ózdi Magazin | 2014.03.29. | JÉ néni

Most arról akarnék írogatni, hogy mi az a GAZ a mi életünkben, főleg az idősek életében, ami burjánzik, növöget, lassan beborítja a lelket, és megöli azt, aki nem tud védekezni ellene. Mivel idősecske vagyok én is, ismerős amit hallottam néhány "öreg " barátnőmtől. 

 bitmap    Együtt kávézgattunk, s ki ki panaszolta gyermekei viselkedését. Szinte mindannyian egyet értettek abban, hogy a mai fiatalok, tiszteletlenek, mindenért kiabálnak, könnyen haragra gerjednek, sőt némelyik leányzó, vagy ifjú nem éppen illendő kifejezéseket zúdít a közelében lévőre, s megkönnyebbül, ha kiadja mérgét. Többen azt kérdezték tőlem, miért velem veszekedik a lányom, a fiam mikor imádom, minden gondolatomban keresem, hogyan segíthetnék rajta. Tudom Kedveskéim, hogy sokan szenvedtek ezen problémák miatt. Talán megértitek ha elmondom én hogyan segítettem magamon, hogyan vészeltem át, alakítottam át magamban a fájdalmat, ami anyai szívemet érte.

     Gyújtottam egy szál gyertyát, és kezdtem magam a lányom helyébe képzelni.. A munkahelye cérnaszállal kötődik hozzá. Bármikor elszakadhat, és mehet munkanélküli segélyre. Férje évekkel ezelőtt meghalt. Egyedüli segítsége én volnék. Igyekeztem is megfelelni, levenni a válláról a befőzéseket, a sütéseket, kedveskedek amiben csak tehetem. Egyedül él, társat sem talál magának. Fiatal, vágyik megértésre, szerelemre, ám ott vannak a gyerekei. Nos az évek óta összegyűlt, ki nem tárgyalt feszültség - semmiségen robbant. 

Közölte velem, hogy egyszer, s mindenkorra hagyjam békén, ne nyüzsögjek körülötte, ne faggassam. Egy szóval menjek, lépjek ki az életéből. Gondolhatjátok, hogy álltam mint Bálámnak az a bizonyos szamara, nem tudva, hogy maradjak, vagy menjek. Végül elindultam haza, és az úton potyogtak a könnyeim. Miért? Miért? Ma már tudom, hogy kár volt egy csepp könnyért is, hiszen azt kaptam amit érdemeltem. Na ugye leesett az állatok?

     Így bizony! Míg kis szobám csendességében a gyertya fényében - mondanák néhányan: Megvilágosodtam! - végig gondoltam a születését a lányomnak, hogyan óvtam, védtem míg fel nem nőtt. Vele örültem az esküvőn, a gyerekek az unokáim születésén, vele sírtam a vejem temetésén. Akkor is dörömböltek agyamban: Miért? Miért? Most pedig az én miértjeim.

     - Nos, drága barátnőim, mely részét adtátok ti a gyermekeiteknek? Semmi mást mint a TESTÉT. Úgy bizony! A „lelkét, szellemét" kapta. Megkapta a talentumait /tehetségét/ amivel élnie kell. Az életfeladatát, amit el kell végeznie, s mi az aggódásunkkal, segíteni akarásunkkal hátráltatjuk a kibontakozásban. Emlékezzetek csak vissza, fiatalon milyen sok vita volt a szüleitekkel, mert mindenbe beleszóltak, irányítani akartak benneteket, nem törődve azzal, hogy nektek más volt az elképzelésetek. Ez a MÁS ELKÉPZELÉS a gyermekeink feladata. A saját problémáikat nekik kell megoldani. Ha mi belekotyogunk, azt ők, ki-ki vérmérséklete szerint védekezve küld bennünket melegebb éghajlatra. Vannak akik a karma törvényével hozzák összefüggésbe, már mint az életfeladatot. Ez is egy szempont, de amit a szívetekbe szeretnék beírni: HAGYJUK ŐKET MAGUKRA!! Várjuk meg, amíg ők szólnak. Tudom, ahogy mondjátok is jó szándékkal teszitek, mondjátok amit csak lehet, s közben te is, én is elfelejtjük, hogy

             A POKOLRA VEZETŐ ÚT JÓ SZÁNDÉKKAL VAN KI KÖVEZVE !

      Szinte hallom, ahogy kávézgatás közben is elhangzott: de látom, hogy nem jól csinálja, nem úgy kéne! Honnan tudod, hogy mit kell neki megtapasztalnia? Az, amit te rossznak látsz, gyermeked esetleg másképpen látja. 
      Most hallom, ahogy morogsz magadban, akkor én már nem szerethetem? Szeresd némán! Örülj a sikereinek, s ha el van keseredve, ne azzal kezdd, hogy ugye megmondtam! Élj azzal a szóval: Nem baj, ebből is ki tudsz majd jönni, mert ügyes vagy! Ne azt mondd, hogy az én lányom vagy fiam vagy, mert ezzel a megfelelési kényszerbe hajszolod.

      Nos, ennyi minden jutott eszembe a gyertya fényét nézve. Ma már én sem akarok a lányaimnak megfelelni, sőt az unokáimnak sem. Szeretem ŐKET! Büszke vagyok rájuk, mert jól veszik a kanyarokat az életútjukon.

      Ne feledjétek, a GAZT TÖVESTŐL KELL KITÉPNI ! A gaz a mi lelkünkben is ott nő. Ne engedjétek, hogy megfojtson benneteket !

JÉ néni

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Jé néni kirándulásokat javasol

- Feladták a leckét Jé néninek!

- Jé néni vásárol

- JÉ néni válaszol - Mond meg az igazat betörik a fejed.


Címlapon:

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.
Ózd De mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
Ózd A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Sziréna
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMájus elseje a munka ünnepe. Vajon mit is jelent számunkra a munka? Milyen érzéssel gondolunk erre a szóra?
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben