Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Jé néni tanácsai
JÉ néni töpreng
Ózdi Magazin | 2014.03.29. | JÉ néni

Most arról akarnék írogatni, hogy mi az a GAZ a mi életünkben, főleg az idősek életében, ami burjánzik, növöget, lassan beborítja a lelket, és megöli azt, aki nem tud védekezni ellene. Mivel idősecske vagyok én is, ismerős amit hallottam néhány "öreg " barátnőmtől. 

 bitmap    Együtt kávézgattunk, s ki ki panaszolta gyermekei viselkedését. Szinte mindannyian egyet értettek abban, hogy a mai fiatalok, tiszteletlenek, mindenért kiabálnak, könnyen haragra gerjednek, sőt némelyik leányzó, vagy ifjú nem éppen illendő kifejezéseket zúdít a közelében lévőre, s megkönnyebbül, ha kiadja mérgét. Többen azt kérdezték tőlem, miért velem veszekedik a lányom, a fiam mikor imádom, minden gondolatomban keresem, hogyan segíthetnék rajta. Tudom Kedveskéim, hogy sokan szenvedtek ezen problémák miatt. Talán megértitek ha elmondom én hogyan segítettem magamon, hogyan vészeltem át, alakítottam át magamban a fájdalmat, ami anyai szívemet érte.

     Gyújtottam egy szál gyertyát, és kezdtem magam a lányom helyébe képzelni.. A munkahelye cérnaszállal kötődik hozzá. Bármikor elszakadhat, és mehet munkanélküli segélyre. Férje évekkel ezelőtt meghalt. Egyedüli segítsége én volnék. Igyekeztem is megfelelni, levenni a válláról a befőzéseket, a sütéseket, kedveskedek amiben csak tehetem. Egyedül él, társat sem talál magának. Fiatal, vágyik megértésre, szerelemre, ám ott vannak a gyerekei. Nos az évek óta összegyűlt, ki nem tárgyalt feszültség - semmiségen robbant. 

Közölte velem, hogy egyszer, s mindenkorra hagyjam békén, ne nyüzsögjek körülötte, ne faggassam. Egy szóval menjek, lépjek ki az életéből. Gondolhatjátok, hogy álltam mint Bálámnak az a bizonyos szamara, nem tudva, hogy maradjak, vagy menjek. Végül elindultam haza, és az úton potyogtak a könnyeim. Miért? Miért? Ma már tudom, hogy kár volt egy csepp könnyért is, hiszen azt kaptam amit érdemeltem. Na ugye leesett az állatok?

     Így bizony! Míg kis szobám csendességében a gyertya fényében - mondanák néhányan: Megvilágosodtam! - végig gondoltam a születését a lányomnak, hogyan óvtam, védtem míg fel nem nőtt. Vele örültem az esküvőn, a gyerekek az unokáim születésén, vele sírtam a vejem temetésén. Akkor is dörömböltek agyamban: Miért? Miért? Most pedig az én miértjeim.

     - Nos, drága barátnőim, mely részét adtátok ti a gyermekeiteknek? Semmi mást mint a TESTÉT. Úgy bizony! A „lelkét, szellemét" kapta. Megkapta a talentumait /tehetségét/ amivel élnie kell. Az életfeladatát, amit el kell végeznie, s mi az aggódásunkkal, segíteni akarásunkkal hátráltatjuk a kibontakozásban. Emlékezzetek csak vissza, fiatalon milyen sok vita volt a szüleitekkel, mert mindenbe beleszóltak, irányítani akartak benneteket, nem törődve azzal, hogy nektek más volt az elképzelésetek. Ez a MÁS ELKÉPZELÉS a gyermekeink feladata. A saját problémáikat nekik kell megoldani. Ha mi belekotyogunk, azt ők, ki-ki vérmérséklete szerint védekezve küld bennünket melegebb éghajlatra. Vannak akik a karma törvényével hozzák összefüggésbe, már mint az életfeladatot. Ez is egy szempont, de amit a szívetekbe szeretnék beírni: HAGYJUK ŐKET MAGUKRA!! Várjuk meg, amíg ők szólnak. Tudom, ahogy mondjátok is jó szándékkal teszitek, mondjátok amit csak lehet, s közben te is, én is elfelejtjük, hogy

             A POKOLRA VEZETŐ ÚT JÓ SZÁNDÉKKAL VAN KI KÖVEZVE !

      Szinte hallom, ahogy kávézgatás közben is elhangzott: de látom, hogy nem jól csinálja, nem úgy kéne! Honnan tudod, hogy mit kell neki megtapasztalnia? Az, amit te rossznak látsz, gyermeked esetleg másképpen látja. 
      Most hallom, ahogy morogsz magadban, akkor én már nem szerethetem? Szeresd némán! Örülj a sikereinek, s ha el van keseredve, ne azzal kezdd, hogy ugye megmondtam! Élj azzal a szóval: Nem baj, ebből is ki tudsz majd jönni, mert ügyes vagy! Ne azt mondd, hogy az én lányom vagy fiam vagy, mert ezzel a megfelelési kényszerbe hajszolod.

      Nos, ennyi minden jutott eszembe a gyertya fényét nézve. Ma már én sem akarok a lányaimnak megfelelni, sőt az unokáimnak sem. Szeretem ŐKET! Büszke vagyok rájuk, mert jól veszik a kanyarokat az életútjukon.

      Ne feledjétek, a GAZT TÖVESTŐL KELL KITÉPNI ! A gaz a mi lelkünkben is ott nő. Ne engedjétek, hogy megfojtson benneteket !

JÉ néni

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Jé néni kirándulásokat javasol

- Feladták a leckét Jé néninek!

- Jé néni vásárol

- JÉ néni válaszol - Mond meg az igazat betörik a fejed.


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben