Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. augusztus 26. hétfő - Izsó napja van.
Keresendő kifejezés:
Jé néni tanácsai
JÉ néni főzicskézik...
Ózdi Magazin | 2014.04.01. | JÉ néni

bitmapNa nekem igen csak feladjátok a leckét! Kedves olvasónk írta nekem:

JÉ néni, ha kevés a pénzünk, még is, hogy tudom egészségesen táplálni a gyermekem?

Kedves anyuka, mert gondolom nem a férjed forgatja a fakanalat, nem szabad kétségbe esni. Szinte hallom, hogy mit is válaszolsz ahogy olvasod a soraimat. Nem tudok sokat rólad, hogy hol laksz, panelben, vagy kertes házban. Most először nézzük a panellakókat: Tudom mire kifizetitek a magas rezsit kevés a kevés. Ha hiszitek ha nem én is most tanulom a spórolást. Valamikor nagymamámtól sok mindent ellestem, s ezekből néhány trükköt leírok:

Kezdjük a vasárnappal. Ez a nap húsos, gazdag nap volt. A szokásos húsleves, zöldség, a rántott hús burgonya, savanyúság, sőt sütemény amit nem vettünk, hanem sütöttünk.. /Igaz ez mind sertés és marhahúsból, ma már én is csirke és pulyka, kacsa aprólékból csinálom a levest, sok zöldséggel, amit francia salátához fölhasználhatok, mert sokat nem bírok enni belőle. A rántott hús is lehet, csirkecombból, mellehúsából de nekem igazi a rántott karfiol és gomba/ Ebből az adagból maradt mindig hétfőre is. Ez az én igazi pihenő napom. Kedden ha marad leves, hozzá illik valamilyen főzelék, pl.: kelkáposzta, zöldbab, krumpli, tükör tojással, vagy tojás pörkölttel. Szerda az nálunk tésztanap volt. Paradicsom leve lekváros, vagy túrós, vagy mákos tészta, de finom a káposztás tészta. is.

Csütörtök az gomba pörkölt, lecsós tarhonya , rakott káposzta, lucskos káposzta. Péntek volt a kedvencem. Száraz bableves és palacsinta. Szombat karalábé, vagy borsó leves és paprikás krumpli. Nem fordítottunk sok időt a főzésre mert takarítani kellett. Édesanyánk nagy gondot fordított a gyümölcs, a nyers zöldségfélék fogyasztására. Most is vannak viszonylag olcsó gyümölcsök. Uzsonnára befőtteket bontottunk. Ettél már te befőttet pirítós kenyérrel?

Fölséges! Vacsorára hagymát ettünk, fekete retket füstölt szalonnával, mert a hagyma fontos alkotórésze, vitaminja zsírban oldódik. Ünnepnap volt amikor apukám hagymás tojást készített. Nem is tudjátok tán, hogy a hagyma, milyen egészséges. A reggeli az  pirítós kenyér, vajas kenyér akkor még igazi parizerrel. Ma már nem veszek ilyen árút, mert sok benne a rákkeltő anyag. Viszont a tojás rántottának, lágy és kemény tojásnak nagyon egészséges.

Remélem sikerült bebizonyítani, hogy nem kell kétségbe esni. Menjetek kirándulni, a réten van sóska, gomba az erdőben, de azt vizsgáltassátok meg. Szeder, csipke is rátok vár. A leírt menü és ételféleségek 4 tagú családnak igen kevés pénzből kijön, különösen akkor, ha felhasználjátok a természet adta kincseket is. Kedves fiatal asszony pajtásom! Ne sajnáld a fáradtságot, és főzzetek. Hidd el, hogy ha megszokod a fogásokat, gyorsan elkészül az ebéd. Még egy tanács: mindent tisztíts meg egyszerre, így a szemetet csak egyszer kell összeseperni, takarítani. A másik tanács, hogy meg lehet enni egyszerre egy kiló húst is, de fontos erény a mértékletesség. Nézd csak meg a híres szakácsok a nagy lapos tányér közepére halmoznak fel kevés de gusztusosan tálalt ételt, mert bizony előbb a szemet kell jól lakatni.

   Kívánok Neked jó próbálkozást! Sírás helyett törekedj a beosztásra és kis családod mindig örömmel ül majd az asztalhoz.
            Írd meg hogyan sikerült  olcsón és jól táplálnod kis családod!
                       Szurkolok Neked! JÉ néni

Kérdéseket továbbra is várom az ozdimagazin@gmail.com e-mail címre.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Jé néni kirándulásokat javasol

- Feladták a leckét Jé néninek!

- Jé néni vásárol

- JÉ néni válaszol - Mond meg az igazat betörik a fejed.


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd Egy lovagnak nem illő kertekben bóklászni, dalokat zengeni. Arra ott vannak a trubadúrok.” Szentandrássy Béla tollából...
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben