Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Jé néni tanácsai
Feladták a leckét Jé néninek!
Ózdi Magazin | 2014.05.16. | JÉ néni

 

Foto: infoborsod.hu

Sokáig gondolkodtam a következő kérdésen:

           Jé néni, tudja a mai világban mindent el lehet érni, meg lehet tudni az internetről. Azt vettem észre, hogy a gyermekemnek ezzel a sok információval eltűnik az egyedi kreativitása. Mindenre rákeres könnyedén a googlera és rögtön talál ötleteket. Vajon hogy lehet ezt kiküszöbölni?

            Internet, internet!. Alig vártam, hogy legyen számító gépem, hogy tanulhassak, könnyedén hozzáférhessek olyan anyagokhoz amelyekhez más kép nehéz lenne. A baj nem az, hogy a gyermekek és ifjak keresgélnek, tanulgatnak, a baj inkább ott kezdődik, hogy elvesztik önmagukat a játékok során, amikor személytelenül játék figuraként harcolnak és bocsánat hazudozva ismerkednek a facebookon. Az ilyen fiatal jellemében sérül. 

                Régen ifjonti koromban a könyvtárban kutattunk, ha meg kellett oldani egy feladatot. Érettségiző ismerősömnek nem gond kidolgozni a tételeket, mert készen  kidolgozva hozzájuthat. Ez ugyan jó, de nézzük a másik oldalát. Azzal, hogy utána olvas, keres adatokat az interneten, jegyzetel és ő dolgozza ki a tételét már félig meg is tanulta. Itt is az egyénisége sérül. Sajnos a pedagógusokra hárulna az a feladat, hogy ellenőrizze, mennyire egyéni a kidolgozott tétel. Mi még 40-50 évvel ezelőtt jegyet kaptunk a tanárainktól a kidolgozott tételekre. Most inkább ne értékeljem a középiskolák tanárainak a hozzáállását. Na de itt is tisztelet a kivételnek, mert akadnak közöttük elhivatott tanárok.

            A fiam közel háborút vív az unokámmal hogy menjen a szabadba, játszani ott a barátaival. Szerencsére szófogadó gyermek és a szabadtéri játékokban is tudnak vidámak lenni, vagy lejátszani saját képzeletük szerint amit ott láttak A szülőknek is nagyobb feladatuk lenne ezen a területen. Meg kéne bízni csemetéjüket bizonyos munkák elvégzésével. Kíváncsi lennék hány apuka állítja maga mellé fiacskáját, ha szerel valamit, uram bocsánat, végeztet erőt próbáló feladatot. /favágást, udvar seprést, vacsora elkészítését, sőt ebéd főzést is./ Gyermekkoromban női és férfi szent heverd el napokat rendeztünk. A női napon mi lányok, anyukám, nagymamám mentünk templomba, sétáltunk olvastunk. Apukám és öcsém a konyhában sürgölődtek. Főztek, sütöttek. Ők találták ki az ebédet és készítették el. Mi nők persze dicsértük, nehogy kedvüket szedjük, ha kicsit feketére sikerült a rántott hús sütése.

         Jön a tavasz, a nyár. Mi történne, ha a bográcsos, a flekken sütését kipróbálnák a gyermekek a bevásárlástól a terítésig. A hobby kertekben is kaphatnak kis területet amit ők ültethetnének be, gondozhatnának. Az nem baj, ha ötleteket szereznek az interneten, de más az ötlet és más a megvalósítása. Gubanc mindig akad.

NE FÉLTSÜK A GYERMEKEINKET! NEM ÁRT BEDOBNI A MÉLY VÍZBE!

           Maguktól tanulják meg mi a divat, hogyan kell kikészíteni magukat, ehhez is kreativitás kell.  Részt venni az anyagiak előteremtésében nem árt a munkát megismertetni velük. Munka végzése során is használniuk kell a fejecskéjüket.

            Ne felejtsük el a példa mindig a szülő. Annak idején én is megkaptam, hogy ha lesz a fiamnak gyermeke ő nem lesz olyan szigorú mint én. Egy alkalommal hallom a fiam szájából az én hajdani szavaimat. Mondanom se kell, hogy hízott a májam ahogy mondani szokás.

          Még annyit hagy jegyezzek meg, hogy ahol igazán tanulhatnak az a nagyszülők tapasztalata. Nincs az a gyermek aki nem hallgatja szívesen a mami, vagy a papi botlásait. Ne szégyenkezzünk elmondani a nehézségeinket, sőt megkérdezni adott problémának a megoldását. Két legyet ütünk egy csapásra. Őszinték lesznek hozzánk és fontosnak fogják érezni magukat.

           Nem tudom, hogy most működnek-e barkács, vagy modellező szakkörök. Ezek is igen alkalmasak a kreativitás fejlesztésére.

             Tudom kedves szülő társam, szinte hallom is, hogy mondod : Könnyen beszél a vénasszony. Ő már nem dolgozik, nem kell gyereket nevelnie. Ez igaz, de hidd el kedves barátom, barátnőm minden kornak meg volt a küzdőtere. Legyetek gyermekközpontúak, hiszen ne feledd, a példakép TE vagy!!
         Remélem ez a néhány ötlet segíteni fog, hogy gyermeked egészséges felnőtté váljon!
                                    Jé néni

Kérdéseket továbbra is várom az ozdimagazin@gmail.com e-mail címre.

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Jé néni kirándulásokat javasol

- Jé néni vásárol

- JÉ néni válaszol - Mond meg az igazat betörik a fejed.

- JÉ néni is kérdez


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben