Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. április 13. szombat - Ida napja van.
Keresendő kifejezés:
Jé néni tanácsai
Feladták a leckét Jé néninek!
Ózdi Magazin | 2014.05.16. | JÉ néni

 

Foto: infoborsod.hu

Sokáig gondolkodtam a következő kérdésen:

           Jé néni, tudja a mai világban mindent el lehet érni, meg lehet tudni az internetről. Azt vettem észre, hogy a gyermekemnek ezzel a sok információval eltűnik az egyedi kreativitása. Mindenre rákeres könnyedén a googlera és rögtön talál ötleteket. Vajon hogy lehet ezt kiküszöbölni?

            Internet, internet!. Alig vártam, hogy legyen számító gépem, hogy tanulhassak, könnyedén hozzáférhessek olyan anyagokhoz amelyekhez más kép nehéz lenne. A baj nem az, hogy a gyermekek és ifjak keresgélnek, tanulgatnak, a baj inkább ott kezdődik, hogy elvesztik önmagukat a játékok során, amikor személytelenül játék figuraként harcolnak és bocsánat hazudozva ismerkednek a facebookon. Az ilyen fiatal jellemében sérül. 

                Régen ifjonti koromban a könyvtárban kutattunk, ha meg kellett oldani egy feladatot. Érettségiző ismerősömnek nem gond kidolgozni a tételeket, mert készen  kidolgozva hozzájuthat. Ez ugyan jó, de nézzük a másik oldalát. Azzal, hogy utána olvas, keres adatokat az interneten, jegyzetel és ő dolgozza ki a tételét már félig meg is tanulta. Itt is az egyénisége sérül. Sajnos a pedagógusokra hárulna az a feladat, hogy ellenőrizze, mennyire egyéni a kidolgozott tétel. Mi még 40-50 évvel ezelőtt jegyet kaptunk a tanárainktól a kidolgozott tételekre. Most inkább ne értékeljem a középiskolák tanárainak a hozzáállását. Na de itt is tisztelet a kivételnek, mert akadnak közöttük elhivatott tanárok.

            A fiam közel háborút vív az unokámmal hogy menjen a szabadba, játszani ott a barátaival. Szerencsére szófogadó gyermek és a szabadtéri játékokban is tudnak vidámak lenni, vagy lejátszani saját képzeletük szerint amit ott láttak A szülőknek is nagyobb feladatuk lenne ezen a területen. Meg kéne bízni csemetéjüket bizonyos munkák elvégzésével. Kíváncsi lennék hány apuka állítja maga mellé fiacskáját, ha szerel valamit, uram bocsánat, végeztet erőt próbáló feladatot. /favágást, udvar seprést, vacsora elkészítését, sőt ebéd főzést is./ Gyermekkoromban női és férfi szent heverd el napokat rendeztünk. A női napon mi lányok, anyukám, nagymamám mentünk templomba, sétáltunk olvastunk. Apukám és öcsém a konyhában sürgölődtek. Főztek, sütöttek. Ők találták ki az ebédet és készítették el. Mi nők persze dicsértük, nehogy kedvüket szedjük, ha kicsit feketére sikerült a rántott hús sütése.

         Jön a tavasz, a nyár. Mi történne, ha a bográcsos, a flekken sütését kipróbálnák a gyermekek a bevásárlástól a terítésig. A hobby kertekben is kaphatnak kis területet amit ők ültethetnének be, gondozhatnának. Az nem baj, ha ötleteket szereznek az interneten, de más az ötlet és más a megvalósítása. Gubanc mindig akad.

NE FÉLTSÜK A GYERMEKEINKET! NEM ÁRT BEDOBNI A MÉLY VÍZBE!

           Maguktól tanulják meg mi a divat, hogyan kell kikészíteni magukat, ehhez is kreativitás kell.  Részt venni az anyagiak előteremtésében nem árt a munkát megismertetni velük. Munka végzése során is használniuk kell a fejecskéjüket.

            Ne felejtsük el a példa mindig a szülő. Annak idején én is megkaptam, hogy ha lesz a fiamnak gyermeke ő nem lesz olyan szigorú mint én. Egy alkalommal hallom a fiam szájából az én hajdani szavaimat. Mondanom se kell, hogy hízott a májam ahogy mondani szokás.

          Még annyit hagy jegyezzek meg, hogy ahol igazán tanulhatnak az a nagyszülők tapasztalata. Nincs az a gyermek aki nem hallgatja szívesen a mami, vagy a papi botlásait. Ne szégyenkezzünk elmondani a nehézségeinket, sőt megkérdezni adott problémának a megoldását. Két legyet ütünk egy csapásra. Őszinték lesznek hozzánk és fontosnak fogják érezni magukat.

           Nem tudom, hogy most működnek-e barkács, vagy modellező szakkörök. Ezek is igen alkalmasak a kreativitás fejlesztésére.

             Tudom kedves szülő társam, szinte hallom is, hogy mondod : Könnyen beszél a vénasszony. Ő már nem dolgozik, nem kell gyereket nevelnie. Ez igaz, de hidd el kedves barátom, barátnőm minden kornak meg volt a küzdőtere. Legyetek gyermekközpontúak, hiszen ne feledd, a példakép TE vagy!!
         Remélem ez a néhány ötlet segíteni fog, hogy gyermeked egészséges felnőtté váljon!
                                    Jé néni

Kérdéseket továbbra is várom az ozdimagazin@gmail.com e-mail címre.

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Jé néni kirándulásokat javasol

- Jé néni vásárol

- JÉ néni válaszol - Mond meg az igazat betörik a fejed.

- JÉ néni is kérdez


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben