Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. augusztus 26. hétfő - Izsó napja van.
Keresendő kifejezés:
Jé néni tanácsai
Jé néni kirándulásokat javasol
Ózdi Magazin | 2014.05.16. | JÉ néni

jeneniKedves levélírónk kérdezi :

Jé néni ön szerint hova érdemes elmenni kirándulni Ózd környékén. Mi elég szűkös anyagi körülmények között élünk, de néha kimozdulnánk.

 Kedves fiatal Barátom! Örömmel olvastam kérdésedet, mert kiéreztem belőle a természet, a csodás táj iránti szeretetedet. Nem is hiszed mennyire boldoggá tettél, hiszen visszaidézhettem gyermekkorom kedves kiránduló helyeit. Néhány olyan helyet írnék Nektek, aminek az elérését gyalogosan, vagy kerékpárral is megtehetitek. 

Hangony felé ha mentek érdemes megállni Szentsimonban, ahol meg lehet nézni az Árpád-kori alapokra épült kazettás mennyezetű templomot. Tovább karikázva erdők övezte út vezet a tóhoz ahol talán még horgászni is lehet. Hangonyon keresztül kerekezhettek Domaházára ahol a templomban megcsodálhatjátok Feszti Masa festményeit.

A festőnő éveket töltött Domaházán. Ha nyáron mentek Kissikátorban és környékén sok tinóra gombát szedhettek. Visszakanyarodva Ózdra induljunk másik irányba. Hamarosan megérkezhetünk Arlóba, ahol szalonnát is süthetünk a suvadással keletkezett tó partján.

Ha tovább megyünk Járdánháza fő útjáról jobbra térve Gyepes erdeiben, vadjaiban, gombáiban hatalmas fáiban gyönyörködhet a kiránduló. Ózdról kerekezhetünk Szilvásváradra. Megtekinthető a kastély, a híres lipicai ménes, a lovarda, az ősember barlangja, az erdei múzeum, valamint a szabadtéri múzeum ami bemutatja az erdei munkások életét, és egy őskohót is láthatunk. Gyönyörködhetünk a pisztrángokkal teli tóban, a fátyol vízesésben.

 Valamikor nagy kerékpározó volt a családunk. Még Bükkszékre is kerékpárral mentünk, igaz hogy a szüleink néhány éjszakát lekötöttek ismerősöknél., Így nem volt annyira fárasztó, hiszen nekem még Csepel kerékpárom volt, amit nem volt könnyű tekerni.

      Azt hiszem egy nyárra való túra tervet lehet összeállítani. Arra ügyeljetek, hogy a jó levegőn megjön az étvágy. Tüzet rakni, csak a kijelölt helyeken lehet, ha nincs tűzgyújtási tilalom. 
      Hű szinte érzem a sült szalonna illatát!. Ám, ha jön a paradicsom ideje és a zöld paprika, van-e fölségesebb mint a zsíros kenyér hagymával, paradicsommal, paprikával. Senki nem fog elhízni, mert a tekeréshez kell a kalória. A tiszta forrásvíznél nincs jobb ital a világon. Kerüljétek a cólát, energia italokat. Ne mérgezzétek magatokat, ha nem muszáj.

     Ha fiatalabb lennék, még én is megkockáztatnám egyik másik utat.
           Vidám kirándulást, túrázást kívánok!

 JÉ néni

Kérdéseket továbbra is várom az ozdimagazin@gmail.com e-mail címre.

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Feladták a leckét Jé néninek!

- Jé néni vásárol

- JÉ néni válaszol - Mond meg az igazat betörik a fejed.

- JÉ néni is kérdez


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd Egy lovagnak nem illő kertekben bóklászni, dalokat zengeni. Arra ott vannak a trubadúrok.” Szentandrássy Béla tollából...
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben