Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2020. október 30. péntek - Alfonz napja van.
Keresendő kifejezés:
Vallás
Mit ehet a katolikus, a protestáns és az ortodox nagyböjt idején?
Ózdi Magazin | 2015.03.31. | richpoi.com

A böjt mára kezdi elveszíteni spirituális tartalmát. A megvonásos kúrák egyre divatosabbak, és ma már nem kriminalizálják a kórosan sovány embereket.


Korábban az anorexiásokról azt gondolták, azért akarnak mind könnyebbek lenni, hogy elbírja őket a seprű. Sokuk máglyán végezte. A nyugati kultúrákban a megtisztulás és a megkönnyebbülés jórészt önérdek, a keleti kultúrákban az emberen kívüli világ végett történik.

Nagyböjt idején mit ehetnek a katolikusok, a protestánsok, az ortodoxok? Miért nem tartja a kötelező böjtöt a dalai láma? Eltűnőben van-e a böjt spirituális tartalma? Van-e köze a fogyókúrának, a méregtelenítésnek a klasszikus böjthöz? – a többi közt ezekre a kérdésekre keresték a választ a Kossuth Rádió A tudomány hangjai című műsorában. Korábban hétfőnként és péntekenként csak vizet ittam, aztán úgy éreztem, hogy ez túlságosan beszűkíti a gondolkodásomat. Aztán áttértem a heti egyszeri alkalomra. Bár fogyni is szerettem volna, de elsősorban az volt a célom, hogy alkalmat adjak az emésztőrendszeremnek a megtisztulásra – mondta a műsorban az egyik megszólaló.

A rendes katolikus nagyböjt böjt szempontjából „kutyafüle” – tette hozzá. Ez ugyanis azzal jár, hogy hamvazószerdán és nagypénteken naponta csak háromszor szabad enni, abból egyszer jóllakni, húst nem fogyasztani, akárcsak a többi nagyböjti pénteken. Ez nem olyan „nagy szám”, itt inkább a lelki hozzáállás a fontos. A lényeg a katolikus nagyböjtben, hogyan merül el az ember önmagában – hangoztatta. Van, aki arról számol be, hogy ha böjtöl, sokkal szabadabban szárnyal a szelleme, jobban oda tud figyelni dolgokra.

Forgács Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Corvinus Gazdasági Egyetem docense azt mondta: nyilvánvalóan a böjtnek van egy spirituális rétege, de megjelennek más vonatkozásai is, úgy mint medikális, kriminális és szépészeti. Megemlítette: a középkorban a soványság megítélése a soványság megítélése szerencsésebb esetben spirituális volt, például Szent Margit halálra éheztette magát a XIII. században, őt ezért szentté avatták. Míg más, kevésbé szerencsés anorexiásokat boszorkánynak tekintették. Azt gondolták, azért akarnak ilyen soványak lenni, hogy elbírja őket a seprű. Sok szegedi anorexiás például máglyán végezte.

Felhívta a figyelmet arra: az anorexiások 8 százalékánál egyébként a kóros soványság tíz éven belül halállal végződik. Ma azonban már nem kriminalizálják a túlzott soványságot, hanem inkább medikalizálják. A böjt spirituális tartalma: értelmet adni a nélkülözésnek. A közös gyökere a tél végi böjtöknek valószínűleg az volt, hogy az északi földtekén ebben az időszakban merülnek ki az élelmiszerkészletek. Sokkal könnyebb elviselni a nélkülözést, ha az kap valamilyen magasabb értelmet. Nem mindegy, hogy valaki kényszerűségből éhezik, vagy önszántából zabolázza meg ezt a biológiai, ösztönszerű hajtóerőt, amit éhségnek nevezünk – fogalmazott.

A szakember kiemelte: nyilvánvalóan van valamiféle vezeklés a háttérben, valaki valamilyen tiltott érzés, gondolat, viselkedés ellenében, vagy azt legyőzendő, vezeklendő, attól megtisztulandó kezd el böjtölni. De találni olyan néprajzi értelmezést is, mely szerint a „ráböjtölést” nem pozitív értelemben teszik, hanem éppen ártó célzattal, hogy valaki betegedjen meg, vagy „apadjon el a tehenének a teje”.

Beszélt arról is, hogy az utóbbi évtizedekben Magyarországon hatalmas kultúrája van a fogyókúrának. Nincs még egy olyan termék, eszme, amit ennyiféleképp próbálnak eladni. Ezek a vállalkozások jól megélnek, magánvallások jelennek meg, a fogyókúrának önálló istene van, úgy hívják, hogy „pro ana”. Ez egy közösségi oldal, amelyen a fogyókúrás serdülő lányok gyűlnek össze, és egymást buzdítják még egy nap koplalásra. Tanácsokat adnak egymásnak, hogy lehet félrevezetni a tanárt, a szülőt, az orvost, a kortársakat, mit érdemes enni, mit könnyű kihányni. Volt olyan, hogy 1,3 millió találatot adott ki a Google erre a hívó szóra, aztán 2010-ben elkezdték tiltani, akkor a számuk lesüllyedt 70 ezerre, aztán most megint gyönyörű szépen emelkedik – hangsúlyozta.

Lakatos Péter László gasztroenterológus a műsorban elmondta: jelenleg mindenki, függetlenül attól, Európa melyik területén él, az átlagos energiaszükségletnél jóval többet visz be. Ha így közelítjük meg a kérdést, és azt mondjuk, hogy a szokásosnál és az igényeknél jóval több energiabevitelt egy ideig felfüggesztjük, odafigyelve a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok bevitelére, az mindenképp kedvező lehet. Jelenleg Magyarországon is szinte járványszerűen terjed a túlsúly és a kövérség. Ennek megelőzésére, ha nem is kúrákat tartunk, de átalakítjuk az életmódunkat, az mindenképp kedvező. A kizárásos diéták, illetve a rövid távú koplalások átmeneti könnyebbséget hoznak, de ezeknek hosszabb távra kedvező hatásuk nincs. Sőt, ha valaki kúraszerűen diétázik, amikor újból elkezd enni, sokkal inkább a túlsúly lehet az eredménye, mint az egészséges életmód elérése – érvelt a szakember.

Amikor azt mondjuk, hogy az ember testi és lelki lény, akkor a kettő nem különválasztható, hanem egyetlen valóságot alkot – hangoztatta Gáspár Csaba, a Miskolci Egyetem Filozófia Tanszékének oktatója. A böjt ennek pregnáns megnyilatkozása, hiszen valamilyen testi funkció visszafogása, ugyanakkor azért tesszük ezt, hogy lelki hatást érjünk el vele. Régebben a kereszténység esetében két böjti napot tartottak, szerdán és pénteken. Ma már, a modern világban ez túlzott aszkézisnek tűnne, ezért a katolikus egyház erről lemondott. Megelégszik azzal, hogy egy évben, egyetlen alkalommal, nagypénteken tart böjtöt. A 40 napos böjt a 40 éves pusztai vándorlásra utal vissza, az egyiptomi szabadulás után a választott nép 40 évig vándorolt a Sínai-félszigeten. Ez a 40-es szám aztán megmarad a vallásban, a legjelentősebb böjt Jézus 40 napos böjtje. „Nyilvános működése” előtt 40 napra elvonul, és böjtöt tart. Ha valaki isteni küldetésre, valamilyen nagyobb feladatra készül, akkor a felkészülés idejére a koncentráció végett elvonul, és a 40 napos böjt ennek egy nagyon látványos formája – magyarázta.

Sári László Kelet-kutató felhívta a figyelmet arra: a böjt a keleti kultúrákban egyáltalán nem azt jelenti, mint a nyugatiakban. Nálunk a szellemi, lelki tisztulás „önérdek”, az ázsiai kultúrákban az emberen kívüli érdekében történik, hogy megtartóztatják magukat a hívők és a nem hívők. Az emberen kívüli világban a legnagyobb védelemre – így gondolják például a buddhisták – az állatok szorulnak. Állatot például a buddhisták szerint egyáltalán nem szabad ölni. Más hitűek azonban leölhetik az állatokat, és ezektől a buddhisták megvásárolhatják a húst, megrendelést adniuk azonban nem szabad.

Megemlítette: amikor mintegy százezer tibeti menekült érkezett a szubtrópusi Indiába, ott bőven termett növény, ehettek volna, de majdnem belepusztultak. A dalai lámának – meg is írja önéletrajzában – az orvosa tanácsolta, hogy egyen húst, olyan súlyos beteg lett a húselhagyás miatt. Mert valahogy mégis első dolog a megmaradás. A táplálék megszerzése mindenütt felülírja a szabályokat, akár a legravaszabb módon is – mondta a kutató.

Gáspár Csaba azt emelte ki: az iszlám vallásban a ramadán jelenti a böjti időszakot, egy hónapig napkelte és napnyugta között nem szabad étkezni. Ez az egyik legfontosabb vallási szabály az iszlámban. Európában az ortodox keresztényeknél a legszigorúbb a böjt, melyet azonban nem annyira vallásokhoz, hanem vallási irányzatokhoz lehet kapcsolni. Minden vallásban van böjt, és minden vallásban különböző fokozatú böjti szokások vannak.

A böjt alapgondolata mindenütt ugyanaz: az ember felkészül egy találkozásra. Az ember e test-lélek összefüggésre támaszkodva mintegy önmaga birtokába kerül, koncentrál, összeszedi önmagát, a testen keresztül fegyelmezi a lelket, ami koncentrált állapotba kerül. Egyszersmind ez azt is jelenti, noha Istennel való találkozásra készül, de ebben az önmagára figyelő, önmagát fegyelmező folyamatban még másvalakivel is találkozik, nevezetesen saját magával.

Forgács Attila szerint a böjtnek van néhány attribútuma: megvonásos, ételre vonatkozik, spirituális, szezonális. Ebből ami megmaradt az, hogy restriktív. Spirituális szempontból ennek a lemondásnak nyilván van valamilyen énfejlesztő hatása. Aki ezt meg tudja tenni, az igazán emberré tud válni. Hiszen uralkodik az állatias, ördögies, alantas hajtóerőkön. Ha pedig a spirituális szint felé valaki meg akar nyílni, szükséges uralkodni olyan folyamaton, mint az evés, ami az emberré válás egyik nagyon fontos hajtóereje – szögezte le.

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Húsvét: nagycsütörtöktől nagyszombatig, a kereszténység legnagyobb ünnepe...

- Bemutatkozott a vallási szervezeteket leleplező FaithLeaks...

- Papi hírek /képgalériával/

- Hivatás és áldozatos munka


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben