Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 24. kedd - György napja van.
Keresendő kifejezés:
Vallás
Hivatás és áldozatos munka
Ózdi Magazin | 2015.06.17. |

Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát ötven esztendeje, 1965. junius 20 - án szentelték pappá. Hivatástudat és áldozatos munka jellemzi napjainkig is ennek az életpályának az útját.


A nyugalmazott római katolikus lelkész minden embernek segitő kezet nyújt. Jelenleg kórházat, szociális otthonokat látogat. Elérzékenyülve emlékezett vissza arra, hogy egyeki gyermekkorának élményei, szülei szeretete tudatosan elvezették az igaz hitre. Ebben segitett az esztergomi ferences gimnázium és az egri teológia sokoldalú képzése, amelyet egyéni müvelődéssel törekedett öntudatosabbá tenni. Tanult zenét is és az irodalmi iskolán együtt munkálkodott társaival. Első kápláni helye Jászapáti volt, ahol még latinul misézett a templomban. Beszédeire akkor és azóta is egy - egy hétig készül. Jászberény következett, majd Ózdra 1968 - ban érkezett.

ˇFelizzítani a Jézusi tüzetˇ

- Törekedtem felizzítani a Jézusi tüzet. Ez olyan munka volt, melyet következetes odafigyeléssel és kitartó lelkesedéssel láttam el, s nyugdijasan is végzek. Az ózdi I - es plébánián eltöltött két évtizedes papi élet volt a pályám csúcsa. Családokat látogattam, s az érvelések után azt tapasztaltam, hogy Istenre, hitre, vallásra, erkölcsös életre szükség van. Önvizsgálóan mindig tudtam, hogy hol állok Isten és az emberek előtt, mert mindig felkészült hivatástudat hajtott, a közvetlen Jézusi természetesség, mely született naturám.

- Az egyházközösség nevezetes ünnepei voltak az elsőáldozás, a bérmálkozás. Az elsőáldozók létszáma 40 - 120 - ig is terjedt. A bérmálkozóké négyévente 150 - 200 között volt. Hittankönyvek helyett gépeltük a legfontosabb tudnivalókat. Karácsonyi és húsvéti misztériumjátékokat rendeztünk. Édesanyákról emlékeztünk Ózdon, száz gyerekkel vártuk a Mikulást. Az én kötelességem a demokráciában is az evangélium hirdetése. A vakok és gyengénlátók ózdi egyesületénél helyettes vezetö lettem, majd felkértek a helyi ujság egyházi rovatának gondozására is. A legnagyobb változást a hitoktatás lehetőségében láttam. Hat iskolában, heti 14 órában 514 gyereket tanitottam.
Volt tanitványim orvosok, mérnökök, tanárok, javaslatomra tizenöten végeztek egyházi iskolákban és négyen a pesti kántorképzőn. Az életet hivatásnak és áldozatos munkának tartom. Most is a Bibliából, hivatásomból és a múlt becsületes, igazságot kereső tartalmából élek. Munkámnak, szemléletemnek 50 éves mottója : " Szerettem az igazságot, gyülöltem a hazugságot" . (VII. Gergely pápa)

- Minden korosztályhoz van küldetésünk. Felborult a test és a lélek egyensúlya a lélek rovásásra. Csak az tud mást erősiteni, aki maga is erős. Van munkánk önmagunkban és a ránk bizottak felé is. Keresztényibb stilusra volna szükség : utcán, tereken, családban, munkahelyen. Ha majd a szellem és a lelkiség napvilága ragyog minden ház ablakán, békésebb egymás mellett élés lesz. Mindig együtt örvendeztem az örvendezőkkel és a bajban levők segitője is voltam. Legnagyobb örömöm az volt, ha minél többen meghallották a harangszó hivó szavát.

- Az 50 éves papi szolgálatom visszatekintő napján a köszönet és a hála tölt el. Ugy érzem, megcselekedtem, amit megkövetelt a hivatásom, az egyház, a jellemes keresztény élet. Gondolatban most újbol végigjárom a várost és környékét, azokat az embereket, akikkel nagyon együtt tudok érezni, mert ismerem őket, egyéniségüket, bajaikat. Ahol pedig szükség van lelki orvosra és várnak, oda megyek és ott segitek -

hangsúlyozta Mag Mátyás atya.

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Húsvét: nagycsütörtöktől nagyszombatig, a kereszténység legnagyobb ünnepe...

- Bemutatkozott a vallási szervezeteket leleplező FaithLeaks...

- Papi hírek /képgalériával/

- Húsvét - Este már Jézus feltámadást ünneplik a katolikus templomokban


Címlapon:

Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben