Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Vallás
Hivatás és áldozatos munka
Ózdi Magazin | 2015.06.17. |

Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát ötven esztendeje, 1965. junius 20 - án szentelték pappá. Hivatástudat és áldozatos munka jellemzi napjainkig is ennek az életpályának az útját.


A nyugalmazott római katolikus lelkész minden embernek segitő kezet nyújt. Jelenleg kórházat, szociális otthonokat látogat. Elérzékenyülve emlékezett vissza arra, hogy egyeki gyermekkorának élményei, szülei szeretete tudatosan elvezették az igaz hitre. Ebben segitett az esztergomi ferences gimnázium és az egri teológia sokoldalú képzése, amelyet egyéni müvelődéssel törekedett öntudatosabbá tenni. Tanult zenét is és az irodalmi iskolán együtt munkálkodott társaival. Első kápláni helye Jászapáti volt, ahol még latinul misézett a templomban. Beszédeire akkor és azóta is egy - egy hétig készül. Jászberény következett, majd Ózdra 1968 - ban érkezett.

ˇFelizzítani a Jézusi tüzetˇ

- Törekedtem felizzítani a Jézusi tüzet. Ez olyan munka volt, melyet következetes odafigyeléssel és kitartó lelkesedéssel láttam el, s nyugdijasan is végzek. Az ózdi I - es plébánián eltöltött két évtizedes papi élet volt a pályám csúcsa. Családokat látogattam, s az érvelések után azt tapasztaltam, hogy Istenre, hitre, vallásra, erkölcsös életre szükség van. Önvizsgálóan mindig tudtam, hogy hol állok Isten és az emberek előtt, mert mindig felkészült hivatástudat hajtott, a közvetlen Jézusi természetesség, mely született naturám.

- Az egyházközösség nevezetes ünnepei voltak az elsőáldozás, a bérmálkozás. Az elsőáldozók létszáma 40 - 120 - ig is terjedt. A bérmálkozóké négyévente 150 - 200 között volt. Hittankönyvek helyett gépeltük a legfontosabb tudnivalókat. Karácsonyi és húsvéti misztériumjátékokat rendeztünk. Édesanyákról emlékeztünk Ózdon, száz gyerekkel vártuk a Mikulást. Az én kötelességem a demokráciában is az evangélium hirdetése. A vakok és gyengénlátók ózdi egyesületénél helyettes vezetö lettem, majd felkértek a helyi ujság egyházi rovatának gondozására is. A legnagyobb változást a hitoktatás lehetőségében láttam. Hat iskolában, heti 14 órában 514 gyereket tanitottam.
Volt tanitványim orvosok, mérnökök, tanárok, javaslatomra tizenöten végeztek egyházi iskolákban és négyen a pesti kántorképzőn. Az életet hivatásnak és áldozatos munkának tartom. Most is a Bibliából, hivatásomból és a múlt becsületes, igazságot kereső tartalmából élek. Munkámnak, szemléletemnek 50 éves mottója : " Szerettem az igazságot, gyülöltem a hazugságot" . (VII. Gergely pápa)

- Minden korosztályhoz van küldetésünk. Felborult a test és a lélek egyensúlya a lélek rovásásra. Csak az tud mást erősiteni, aki maga is erős. Van munkánk önmagunkban és a ránk bizottak felé is. Keresztényibb stilusra volna szükség : utcán, tereken, családban, munkahelyen. Ha majd a szellem és a lelkiség napvilága ragyog minden ház ablakán, békésebb egymás mellett élés lesz. Mindig együtt örvendeztem az örvendezőkkel és a bajban levők segitője is voltam. Legnagyobb örömöm az volt, ha minél többen meghallották a harangszó hivó szavát.

- Az 50 éves papi szolgálatom visszatekintő napján a köszönet és a hála tölt el. Ugy érzem, megcselekedtem, amit megkövetelt a hivatásom, az egyház, a jellemes keresztény élet. Gondolatban most újbol végigjárom a várost és környékét, azokat az embereket, akikkel nagyon együtt tudok érezni, mert ismerem őket, egyéniségüket, bajaikat. Ahol pedig szükség van lelki orvosra és várnak, oda megyek és ott segitek -

hangsúlyozta Mag Mátyás atya.

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Bemutatkozott a vallási szervezeteket leleplező FaithLeaks...

- Papi hírek /képgalériával/

- Húsvét - Este már Jézus feltámadást ünneplik a katolikus templomokban

- Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben